Ian McKellen krijgt dit voorjaar eigen documentaire

De eerste beelden zijn veelbelovend

09 april 2018, 3 minuten

In documentaire McKellen: Playing the Part vertelt een van Groot-Brittanniës meest gevierde acteurs over zijn bewogen leven, glansrijke carrière en LHBT-activisme. De eerste beelden zijn veelbelovend.

De 78-jarige McKellen is waarschijnlijk het meest bekend van zijn rollen als Gandalf in de Lord of the Rings-films en Magneto in de X-Men-franchise. Wat niet iedereen weet, is dat hij zich daarnaast al decennia hardmaakt voor LHBT-rechten in Groot-Brittannië en daarbuiten.

Dit voorjaar verschijnt McKellen: Playing the Part, een documentaire over zijn leven en werk. De film bestaat grotendeels uit een veertien uur durend diepte-interview met de acteur, gelardeerd met beelden uit zijn vele film- en toneelrollen.

Coming-out en activisme
Ian McKellen was een laatbloeier. Hij kwam uit de kast op zijn 48ste, tijdens een radio-interview met de BBC. Daarin bekritiseerde hij Section 28, een Britse wet die de ‘promotie van homoseksualiteit’ verbood. Hierna volgden nog vele andere momenten waarop de acteur zich inzette voor LHBT-rechten. Zo werd hij in 1989 een founding member van LHBT-rechtenorganisatie Stonewall.

'Ik ben nooit een gay persoon tegengekomen die spijt heeft gekregen van zijn coming-out – mijzelf inbegrepen', tweette McKellen januari dit jaar, om te vieren dat hij dertig jaar openlijk gay zijn vak beoefende en opkwam voor LHBT-rechten. 'Het leven begint eindelijk ergens op te slaan, wanneer je open en eerlijk bent.'

Aan The Hollywood Reporter liet McKellen weten dat hij na zijn dood liever herinnerd wil worden om zijn activistische daden dan om zijn acteerwerk. “Ik ben erg trots op mijn kleine bijdragen aan wetswijzigingen in dit land en aan het veranderen van opvattingen. Dat is aan het eind van de dag veel belangrijker dan alle acteerklussen die ik ooit heb gedaan.”

De film gaat in Groot-Brittannië in première op 27 mei. Het is momenteel nog niet bekend of de documentaire ook een Nederlandse bioscooprelease krijgt.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau