COC Nederland:

“Mishandeling Jasper en Ronnie is wél discriminatie”

Leestijd: < 1 min

Bij de mishandeling van Jasper en Ronnie uit Arnhem was volgens de rechter geen sprake van discriminatie. COC Nederland vraagt zich af hoe dat zit en roept het Openbaar Ministerie op om in hoger beroep te gaan.

Jasper en Ronnie werden vorig jaar april ernstig mishandeld door een groep jongeren. Na een avond stappen wandelden ze hand in hand naar huis via de Nelson Mandelabrug. Bij Ronnie werden vijf tanden uit de mond geslagen en ze werden bedreigd met een betonschaar. Jasper en Ronnie werden uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’.

Geen bewijs
Dat dit schelden discriminerend bedoeld was, kon volgens de rechter niet worden bewezen. Ook was er geen bewijs voor het slaan met een betonschaar. Desondanks zijn Jasper en Ronnie ‘blij en opgelucht’ met de straf die de daders kregen opgelegd.

De rechter legde de zeventienjarige een werkstraf op van 160 uur. De drie anderen kregen werkstraffen van tachtig uur. Ook moeten ze de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 4.276 en 577 euro.

Compleet verkeerd signaal
COC-voorzitter Tanja Ineke vindt dat de rechter ‘een compleet verkeerd signaal’ afgeeft door te stellen dat er geen sprake is van discriminatie en roept het Openbaar Ministerie op om in hoger beroep te gaan. Dit alles in overleg met Sidney Smeets, de advocaat van de slachtoffers.

Tanja Ineke, hierover: “Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om te worden uitgescholden wegens je seksuele oriëntatie. Alsof dat niets met homofobie te maken heeft, alsof je daar maar niet over moet zeuren, alsof je je daar maar bij neer moet leggen. Dat gaan we dus niet doen.”

Andere standaard
Wat het COC betreft moet het OM nu doorpakken en in hoger beroep erkenning voor discriminatie vragen. De organisatie sluit zich aan bij de woorden van advocaat Smeets: “Je kunt je nauwelijks voorstellen dat iemand het geen racisme zou vinden als iemand wordt uitgescholden wegens zijn huidskleur, of een religieus iemand wegens zijn geloof. Maar voor LHBTI’s lijkt opeens een andere standaard te gelden.”

Smeets wijst erop dat de rechter vorig jaar in een mishandelingszaak in Amsterdam ook al oordeelde dat homofobie er geen rol speelde, terwijl het slachtoffer was uitgescholden voor ‘dirty fag’.

Bron: COC Nederland

Powered by Labrador CMS