Oud D66-raadsleden Kim Waanders en Imro Blom dienden eind vorig jaar een plan in om te zorgen dat ook Den Haag een botenparade over de grachten kreeg. Het stadsbestuur stemde unaniem in en organisatoren van de Pride gingen aan de slag.

Maar wat blijkt? Het beloofde geld kwam niet en aan de telefoon kregen ze geen gehoor. “Door de gemeenteraad werd financiële steun voor de Canal Parade toegezegd”, zegt Sebastiaan de Graaf, organisator van het The Hague Rainbow Festival. “Boven op de subsidie voor het Rainbow Festival dat we sinds twee jaar organiseren.”

De organisatoren wachtten vervolgens maanden op het geld, maar dat werd niet overgemaakt. “We hebben constant geprobeerd contact te zoeken over hoe de financiële steun eruit zou gaan zien. We kregen een bevestiging dat die er zou komen, dus we gingen vast dingen regelen. Contact zoeken met de politie en het regelen van de veiligheidsplannen bijvoorbeeld.” Na de gemeenteraadsverkiezingen bleef het echter stil,. “Ze wisten opeens niet meer of het mogelijk was. Het lijkt nu enorm op een verkiezingsstunt. D66 wilde hiermee namelijk de Haagse grachten op de kaart zetten.”

Weinig voor homo's
Inmiddels heeft Ralf Sluis (Groep de Mos) raadsvragen gesteld en verzocht de subsidie alsnog snel te regelen. “Met het oog op de toekomst gaan we zeker in gesprek met D66 en de gemeente. We willen in Den Haag iets leuks neerzetten, er is al weinig te doen voor homo’s. Het heeft alleen wel lang geduurd.” De Graaf geeft aan dat hij niet weet of de bootverhuurders nog langer boten willen vasthouden, zonder zicht op financiële middelen. “Het is nu eigenlijk vier maanden te laat om alles goed te regelen.”

Ruben Kroeze, woordvoerder D66 Den Haag, heeft in een reactie laten weten dat D66 Den Haag 'teleurgesteld is dat de gesprekken met de Pride-organisatie op niets zijn uitgelopen'. Deze week zal blijken of er alsnog leven in de Haagse botenparade wordt geblazen.