Patrick Hannon (30) en Jake Archer (25) wilden rond een uur of tien nog een afzakkertje halen nadat ze uit eten waren geweest. Het stel uit Newcastle stond met de mond vol tanden toen ze te horen kregen dat ze het café, Jake’s Bar genaamd, niet in mochten. Alleen gemengde stellen waren welkom.

Jake vertelt: “Er stond geen rij voor de deur en we waren ook niet dronken. We waren onthutst. Als Paddy niet mijn vriend, maar mijn vriendin was geweest, hadden we wel naar binnen gemogen.”

Met stomheid geslagen
Patrick en Jake zijn tweeëneenhalf jaar samen en hebben nooit eerder zoiets meegemaakt. Ze waren zozeer met stomheid geslagen dat ze geen discussie aangingen met de portier. Jake stuurde via Twitter nog een bericht naar het account van Jake’s Bar, waarin hij zegt dat ze zich gediscrimineerd voelen. Maar tot op heden hebben de mensen van Jake’s Bar nog niet gereageerd.

De twee keken ook nog even op TripAdvisor. Wat bleek: al eerder waren mensen om dezelfde reden geweigerd.

Iedereen is gelijk
BBC News deed navraag bij de manager van de bar, Paul Lane. Die zegt dat er een strikt beleid wordt gevoerd waarbij iedereen gelijk wordt behandeld. Hij zegt dat niemand wordt gediscrimineerd. “We hebben veel klanten die zich identificeren als iemand binnen de LHBTQUA+-gemeenschap. Die komen hier regelmatig en zijn welkom.”

De manager gaat nu onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen met Patrick en Jake. De beveiligers van het bedrijf dat hij hiervoor inhuurt worden onder de loep genomen.

Een op de zes
Een woordvoerder van homobelangenorganisatie Stonewall vertelt dat een op de zes LHBT+-mensen wel eens is gediscrimineerd in een café, restaurant, bar of nachtclub. Dat zijn cijfers die gelden voor Groot-Brittannië.

Hoe zit dat met jou, ben jij weleens geweigerd of gediscrimineerd in een café, restaurant of nachtclub?