Enkeltje Cuba? No way!

Cubaanse LHBT-asielzoekers demonstreren in Den Haag

12 april 2018, Roel Janssen, 3 minuten

In Den Haag kwamen woensdagmiddag tientallen Cubaanse LHBT-asielzoekers samen. De Cubanen hebben naar eigen zeggen geen zicht op een veilige terugkeer naar Cuba, maar asiel in Nederland krijgen ze niet.

Door Nederland wordt Cuba gezien als een veilig land voor LHBT’s. Niets van waar, stelt Sandro Kortenkaas van LGBT Asylum Support. Hij maakte een 116 pagina’s tellend rapport waarin het lot van Cubaanse LHBT’s staat beschreven.

Sluiproute
Eind vorig jaar kwamen er ruim driehonderd Cubaanse LHBT-asielzoekers naar Nederland. Dat deden ze door vanuit Cuba een vliegticket naar Rusland te boeken met een tussenstop in Amsterdam. Vervolgens stapten ze daar uit en vroegen in Nederland asiel aan.

“Asielzoekers uit Cuba worden na een korte procedure afgewezen”, vertelt Kortenkaas tijdens de demonstratie. “Waar de Nederlandse overheid geen rekening mee houdt, is dat de LHBT’s in Cuba gezien worden als contrarevolutionaire opponenten.” In de getuigenverklaringen van het rapport is te lezen dat de asielzoekers door hun seksuele geaardheid niet aan werk kunnen komen, bovendien worden ze gediscrimineerd en opgejaagd door de politie. Veel van hen vrezen gevangenschap als ze teruggestuurd worden naar Cuba.

enkeltje-cuba-no-way
PvdA'er Kirsten van der Hul tijdens de demonstratie

Verschillende Haagse politici kwamen een kijkje nemen tijdens de demonstratie. “Ik ken Cuba goed. Ik weet uit eerste hand hoe moeilijk de situatie daar is”, zei Kirsten van der Hul (PvdA) na afloop. “We zien op basis van het rapport dat net is gepresenteerd dat de situatie van Cubaanse LHBT-asielzoekers zorgwekkend is. Toch worden ze structureel teruggestuurd terwijl de situatie daar niet veilig is. Dat gaat ons aan het hart.” Ook Bram van Ojik (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) spraken zich uit voor de asielzoekers.

Het plan van de groep demonstranten was om het rapport naar Paleis Noordeinde te brengen. Helaas ging dat niet door, de politie hield de Cubanen tegen ('En hier in Nederland stoppen we dan ook echt met demonstreren?') en vervolgens werd het rapport door een kleine groep naar het paleis gebracht.

Beeld: Roel Janssen 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau