Songfestival

De concurrenten van Waylon | Israël gaat voor de winst met feministisch nummer

Deel 3

17 april 2018, Roel Janssen, 15 minuten

Benieuwd of Waylon dit jaar kans maakt op een plekje in de Songfestival-finale? Wekelijks nemen wij zijn concurrenten met jullie door. Dit keer met Israël, de grote favoriet van dit jaar.

Alexander Rybak voor Noorwegen

Ken je Alexander Rybak nog? Misschien gaat er een lampje branden als we zeggen: die knappe knul uit Noorwegen met zijn viool. In 2009 won hij het Songfestival met het nummer 'Fairytale', met een recordaantal van 387 (!) punten. Dit jaar doet hij opnieuw een gooi naar de winst met het nummer 'That’s How You Write A Song'. In Rusland heeft Rybak de afgelopen jaren in ieder geval een solide carrière opgebouwd, dus die douze points komen er vast en zeker.

Jessika en Jenifer Brening voor San Marino

Dit keer geen Valentina voor San Marino. Die zangeres ging al vier keer (zonder al te veel succes) naar het Songfestival voor dat land. De organisatie zocht het dit keer wat verder weg met een internationale talentenshow. Zelfs een Vlaamse presentator deed mee aan de wedstrijd. Jessika uit Malta en de Duitse Jenifer gingen er uiteindelijk met de winst vandoor en vertegenwoordigen San Marino met 'Who We Are'. Tijdens een promotieconcert in Amsterdam afgelopen week zongen ze het complete nummer vals. Ouch.

Lea Sirk voor Slovenië

Een behoorlijk aparte inzending uit Slovenië. Zij sturen Lea Sirk met het nummer 'Hvala, ne!' Hoewel de zangeres enorm vrolijk is, blijft het een gek nummer. Voor het eerst in vijf jaar wel weer in eigen taal, maar of dat de inzending gaat redden…

Michael Schulte voor Duitsland

Duitsland stuurt dit jaar een heel bijzondere zanger: Michael Schulte. Hij raakte bekend door deelname aan The Voice of Germany en heeft al meer dan vijfhonderd miljoen views op YouTube. Zijn eerste album werd een hit en zijn Songfestivalnummer ‘You Let Me Walk Alone’ ook. Het nummer schreef hij voor zijn overleden vader en is een tranentrekker. Tijdens Eurovision in Concert verklapte hij nog binnenkort papa te worden, lief! 

Netta voor Israël

De bookmakers voorspellen ieder jaar welk land het Songfestival gaat winnen. Uit het niets stond Israël een maand geleden bovenaan. Hoe dat kan? Zangeres Netta Barzilai maakte haar nummer 'Toy' wereldkundig. Tijdens de Israëlische voorrondes HaKokhav HaBa L’Eurovizion was ze met haar opvallende optredens en dijk van een stem al de grote favoriet. Het nummer 'Toy' is een feministisch nummer waarin ze zingt dat pesters haar niets kunnen maken. ‘I’m not your toy!’ Het nummer is raar, maar vreselijk catchy. Volgend jaar naar Tel Aviv?

Sanja Ili en Balkanika voor Servië

Eindelijk wat traditionele geluiden! Uit de hand van Servië dit jaar. Sanja Ilić met zijn groep Balkanika. Die groep bestaat al sinds de jaren negentig om traditionele Servische muziek op de kaart te zetten. En dat doen ze met het bijzondere ‘Nova Deca’. Finaleplaats gegarandeerd.

Sevak Chanagian voor Armenië

Voor het eerst in elf jaar zingt een Armeense artiest in eigen taal tijdens het Songfestival. Oke, ze zongen al eerder Engels-Armeens, maar nooit drie minuten in eigen taal. Nu dus wel. De eer is aan Sevak, een rete knappe zanger met Russische roots. Hij deed al mee aan talentenshows in Oekraïne en Rusland, die douze points moeten er dus makkelijk komen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau