Winq reiskompas

Gay travel tips voor Brussel

De hotspots van Winq

04 januari 2019, Thomas v. Huissteden, 5 minuten

De hoofdstad van Europa is altijd het bezoeken waard. Maar wat zijn de hotspots? Wij nemen ze met jullie door! 

Hoe is de leefsituatie van LHBT’s in Brussel? 
Ze zijn altijd te vinden in de top 3 van meest homovriendelijke landen. Het zit dus wel goed met de leefsituatie voor LHBT's in België. Na Nederland was België in 2003 een van de eerste landen dat het huwelijk open stelde voor partners van hetzelfde geslacht. Ook het adopteren van kinderen behoort al meer dan tien jaar tot de mogelijkheden. De nationale en Europese hoofdstad Brussel staat mede door de vele aanwezige nationaliteiten bekend als prettige stad voor LHBT’s.

Waar en wat kun je het best eten?
Zoals een wereldstad betaamt, kun je in Brussel divers en goed eten. Iets te vieren? Probeer dan een plekje te bemachtigen bij Le Rabassier, een van de best aangeschreven restaurants van de stad. Met plek voor achttien gasten krijg je bij Le Rabassier de volledige aandacht van chef Christophe Durieux, die zijn gasten gastronomische gerechten voorzet met veel Franse invloeden waar truffel de hoofdrol speelt.

Mocht je op zoek zijn naar een iets meer casual eetgelegenheid, dan ben je bij Le Plattesteen aan het goede adres. Dit typisch taverne-restaurant ontvangt al ruim een halve eeuw haar gasten in een omgeving die door de jaren heen amper is veranderd. Tussen de houten lambrisering en decennia oude bierreclames worden dagschotels en gerechten als Waterzooi geserveerd, inclusief uitzicht op de homo-uitgaansstraat. Voor een snelle lunch zullen veel Brusselaars je doorverwijzen naar Tonton Garby. Bij deze hoogwaardige broodjeszaak met een ruim aanbod aan kazen kun je naar eigen smaak en wens jouw ideale broodje laten creëren door het vriendelijke personeel. Nuttig vervolgens je eigen creatie in het aangrenzende park of loop een stukje door en geniet met uitzicht op Manneken Pis.

"Mannen vind je op Grindr, liever informeren we je over de offline vindplaatsen!"

Waar kun je het best slapen?
Bij het station Brussel-Centraal zijn verschillende grote hotels van bekende ketens als Ibis, Hilton en Novotel te vinden. Deze buurt leent zich goed voor uitvalsbasis voor jouw stedentrip aangezien de Grote Markt, diverse musea en het koninklijk paleis ook hier zijn te vinden. Kom je met eigen vervoer dan is het hotel Regent 55 aan te bevelen. De ruime appartementen met elk een eigen woonkamers beschikken over een kleine SUV-onvriendelijke garage, die voor de iets subtielere wagens wel prima uitkomst biedt.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Het Brusselse metro netwerk kent ruim zestig haltes en is daarmee uitermate geschikt om snel op je bestemming te komen. Vergelijkbaar met de situatie in Nederland zijn er eenmalig bruikbare tickets te koop of meerdaagse varianten die geladen kunnen worden op de Belgische variant van de OV-chipkaart. Hiermee kan ook gereisd worden met bus of tram. Voor comfortabel vervoer per taxi is Uber een geschikte optie, maar houdt wel rekening met veel verkeersdrukte in en rond het centrum. Fietsen is veelal sneller en wordt door forenzen, bewoners en toeristen dan ook veelvuldig gebruikt als gezond alternatief.

Waar vind je de mannen?
Als buurland van Nederland vinden we de mannen online op de voor ons bekende plekken als Grindr, Gay.nl en PlanetRomeo. Liever informeren we je hier dan ook over de offline mannenvindplaatsen, dat zijn er in Brussel namelijk nogal wat...

Waar kun je uit?
Om te beginnen met de oudste bar in de stad, La Reserve. Met een uitgebreid bierkaart en een fijne mix van mensen de ideale start van een avond uit. Vergelijkbaar zijn La Baroque en Le Belgica waar doordeweeks volop relaxed wordt geborreld om in het weekend echt los te gaan op muziek.

Bij La Boule Rouge kunnen liefhebbers hun eigen muzikaliteit kwijt tijdens een karaokesessie. Speciale aandacht verdient het dragcafé Chez Maman, dat door de speciale sfeer en vaak uitgelaten stemming het zeker waard is om te worden bezocht.

Ben je op zoek naar een geschikte plek voor een date met een Brusselse verovering? Plof dan neer bij La Moon, dit gay-friendly café is dagelijks geopend voor koffie, lunch en niet te vergeten een goede borrel.

Café Belgica

Verstopte parel
We zeggen het er meteen maar even bij: voor deze verstopte parel moet je wel een stukje reizen. Toch is het een kleine moeite, aangezien ze bij frietkot Chez Jef in Neder-over-Heembeek de beste friet in de wijde omgeving bakken zonder een toeristische trekpleister te zijn geworden. Misschien zelfs wel de beste friet van heel België. Letterlijk midden op een parkeerplaats in een rustige woonwijk lijkt het of je bij een bezoek aan de friterie zo een scene van Studio 100's Samson en Gert binnen bent gelopen. De friet wordt dagelijks vers gesneden en van de zelfgemaakte pasteitjes, hamburgers en worsten kan de gemiddelde Nederlandse snackbar nog een hoop leren. Wij kunnen er lang of kort over zijn, probeer het maar gewoon en je bent gegarandeerd verkocht. Dit is de beste friet die je ooit hebt gegeten.

Coverbeeld: Eric Danhier

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau