En dat is opmerkelijk voor Polen, gezien de huidige Poolse president Andrzej Duda nou niet echt opkomt voor homorechten. Vorig jaar zei hij tijdens een radio-uitzending nog dat het huwelijk tussen paren van hetzelfde geslacht er zeer zeker niet ging komen.

“Het staat in de grondwet. Ik denk niet dat er een politieke meerderheid zou instemmen met een wijziging van de grondwet op dit gebied. Ik herhaal: het huwelijk is een verbintenis tussen een man en een vrouw”, zei hij toen.

Nieuwe president
Toch doet Biedroń nu een gooi naar het presidentschap. Volgens Gay Star News zien veel Poolse inwoners het wel zitten, al accepteert vijftig tot zeventig procent van hen homoseksuele relaties niet. In 2014 kwam hij in het nieuws omdat hij de eerste openlijk homoseksuele burgemeester was. Hij is al zestien jaar gelukkig met zijn vriend Krzysztof Śmiszek.

Een leuk weetje: homoseksuele burgemeesters hebben ze nog steeds. Lukasz Wlodarczyk werd vorig jaar bijna unaniem gekozen tot burgemeester in het Poolse dorp Bobrowniki. Hij stapte eerder in het huwelijksbootje met zijn vriend. Dat moest wel in Schotland gebeuren.