Met dank aan een petitie

Theresa May: “We moeten af van anti-homowetgeving”

Leestijd: < 1 min

Van de 53 Gemenebestlanden hebben 36 landen nog altijd een wetgeving waarin homoseksualiteit crimineel en strafbaar is. Die archaïsche wetten zijn veelal ingevoerd in de tijd van de Britse kolonisatie. De Britse premier Theresa May betreurt dit en wil ervan af.

De Britse minister-president Theresa May kreeg een petitie aangeboden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van de Gemenebestlanden. Meer dan honderdduizend mensen riepen haar op spijt te betuigen over de anti-homowetten.

Strafbaar
Nog altijd voeren 36 van de 53 Gemenebestlanden een wetgeving waarin homoseksualiteit strafbaar is. Tijdens de bijeenkomst in Londen sprak May zich hierover uit. “Over de hele wereld worden wetten gehandhaafd die vele jaren geleden zijn ingevoerd. Die wetten beïnvloeden de levens van heel veel mensen. Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn strafbaar. Vrouwen en meisjes krijgen niet de bescherming die ze nodig hebben.”

Ze vervolgt: “Ik ben me er zeer van bewust dat die wetten veelal zijn opgelegd door mijn eigen land. Dat was toen verkeerd en dat is het nog steeds. Als minister-president van het Verenigd Koninkrijk betreur ik het ten zeerste dat deze wetten zijn ingevoerd en dat discriminatie, geweld en zelfs moord nog altijd aan de orde van de dag zijn.”

May voegt toe dat er in enkele landen weliswaar stappen zijn gemaakt, maar dat er nog heel veel werk te doen is.

Tom Daley
De campagne voor de petitie kreeg een boost toen schoonspringer Tom Daley vertelde dat hij het niet prettig vond om in landen te zwemmen waar hij niet zichzelf mag zijn.

Na afloop bedankte LHBT+-activist Peter Thatchell de premier voor haar woorden. Hij hoopt dat meer landen zich nu minder vijandig opstellen ten opzichte van de LHBT+-gemeenschap. “We danken Theresa May dat ze naar ons heeft geluisterd en de uitspraken die ze gedaan heeft over de homofobe wetgeving die in koloniale tijden is ingevoerd. Het is een positieve en welkome stap.”

Wel betreurt Thatchell dat Theresa May haar uitspraken deed op een minder prominent congres. Desondanks zegt hij: “De leiders van de Gemenebestlanden kunnen hier niet zomaar aan voorbijgaan."

Boris Johnson
In navolging van Theresa May heeft ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich over de kwestie uitgesproken. Hij vertelt dat hij in gesprek wil gaan met de leiders van Gemenebestlanden om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Powered by Labrador CMS