Rupert Everett speelt niet alleen in The Happy Prince, maar regisseerde de film ook. Het is overigens niet de eerste keer dat Everett in de huid kruipt van de schrijver, want op het toneel stond hij als Oscar Wilde op het podium in het toneelstuk van David Hare met de naam The Judas Kiss.

The Happy Prince gaat over de laatste dagen uit het leven van Oscar Wilde. Naast Emily Watson en Ruper Everett zijn ook Colin Firth, Colin Morgan en Edwin Thomas in de film te zien.

 

Oscar Wilde overleed in 1900 aan de gevolgen van de ziekte meningitis. Hij werd 46 jaar oud. De film begint op het sterfbed van Wilde, die terugblikt op zijn leven. Hij was weliswaar getrouwd en had twee kinderen, maar werd opgepakt vanwege zijn homoseksualiteit. Hij zat van 1895 tot 1897 gevangen als dwangarbeider nadat hij was veroordeeld voor sodomie.

Wilde geldt als een van de belangrijkste LHBT+-schrijvers in de literaire geschiedenis. Zijn bekendste werk is een boek genaamd The Picture of Dorian Gray.

Hier de eerste beelden uit de The Happy Prince, die op 28 maart in première is gegaan tijdens het London LGBTQ Film Festival. Hieronder zie je een interview met de makers van de film, gevolgd door de officiële trailer. In het Duits, want de Engelstalige versie is helaas niet toegankelijk voor Nederland.