Oproep aan minister:

“Geweld tegen gays moet zwaarder worden bestraft”

Leestijd: < 1 min

Op mishandeling van een homostel dat hand in hand over straat loopt, staat nu een celstraf van maximaal drie jaar. GroenLinks en de ChristenUnie willen dat dergelijk geweld zwaarder wordt bestraft.

De ChristenUnie en GroenLinks willen dat misdrijven tegen een hele groep mensen een derde tot de helft zwaarder worden bestraft. De twee partijen hebben minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opgeroepen om een zogeheten ‘hate crime’-artikel op te nemen in het Wetboek van Strafrecht. Doet hij dat niet, dan komen de twee partijen zelf met een wetsvoorstel.

Aanleiding voor de oproep is het inslaan van de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam, in december vorig jaar. De partijen vinden het niet goed dat de dader van dat incident, een man met een Palestijnse sjaal, er af lijkt te komen met een straf voor vandalisme.

Aanval op de vrijheid
Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, zegt hierover: "Een aanval op een Jood, ex-moslim, moslim, homo, christen of wie dan ook vanwege wat diegene is of gelooft, is uiteindelijk een aanval op de vrijheid om van elkaar te mogen verschillen. Op onze rechtsstaat dus."

Op vandalisme staat nu een celstraf van maximaal vier jaar of een boete van maximaal 82.000 euro. 

Bron: NOS

Powered by Labrador CMS