Fotomonument

Deze prominenten gingen ten onder aan aids

New York Times maakte een indrukwekkend eerbetoon

Leestijd: < 1 min

Keith Haring. Klaus Nomi. Larry Levan. Jermaine Stewart. Sylvester. Herb Ritts. Leigh Bowery. Robert Mapplethorpe. Dit zijn enkele namen van prominenten uit de gay community van New York. En ze zijn allemaal overleden aan aids. New York Times maakte een eerbetoon dat bestaat uit een indrukwekkend aantal foto’s.

Fotomonument
Fotomonument

De aidsepidemie greep in de jaren tachtig en negentig om zich heen. Hoewel hiv in veel delen van de wereld is beteugeld, maakt de ziekte nog steeds slachtoffers. In het New York van de jaren tachtig kwam de overheidssteun voor hiv- en aidspatiënten maar langzaam op gang, mede doordat het virus vooral werd overgedragen binnen minderheidsgroeperingen die toch al niet konden rekenen op veel support.

Gay plague
De gay plague, zoals de ziekte in de beginjaren werd genoemd, stigmatiseerde niet alleen grote groepen mensen, maar zorgde er vooral voor dat hiv en aids binnen de creatieve sector – van kunst en mode tot literatuur en muziek – een verwoestende uitwerking heeft gehad.

Memorial
New York Times plaatste een indrukwekkende memorial online, met een overzicht van prominenten uit de creatieve scene van New York City. Choreografen, songwriters, beeldhouwers en interieurontwerpers: het overzicht laat zien hoe ingrijpend de ziekte heeft huisgehouden.

Klik hier om het fotomonument van de New York Times te bekijken.

Powered by Labrador CMS