Column

Homohaat in de postkamer

Boris Dittrich

Leestijd: < 1 min

Onder Jezus’ blote voeten stond in zwarte letters de spreuk uit Leviticus: You shall not lie with a male as one lies with a female; it is an abomination.

Tim stond op de drempel van de postkamer. Het was midden jaren tachtig en veel internetverkeer was er nog niet. De postkamer was het kloppend hart van de mensenrechtenorganisatie waar hij werkte. Op de muur boven het kopieerapparaat zag hij een foto van Jezus hangen. Die hing er de week ervoor nog niet. Onder Jezus’ blote voeten stond in zwarte letters de spreuk uit Leviticus 18:22: You shall not lie with a male as one lies with a female; it is an abomination.

Vanuit de zijkamer kwam Juan, die de postkamer bestierde. “Wat betekent dat?”, vroeg Tim, wijzend naar de muur. Juan toverde een glimlach op zijn gezicht, terwijl hij de stapel enveloppen van Tim aanpakte en bij de frankeermachine legde.

Maar die spreuk, dat is pure homohaat.

“Ik heb het geloof gevonden. Ik ben een ‘born again Christian’.” Juan keek Tim stralend aan alsof hij felicitaties verwachtte. “Maar die spreuk, dat is pure homohaat”, zei Tim. “Het is wat de Bijbel ons leert”, antwoordde Juan stellig en hij ging door met zijn werk. Al gauw brak de discussie in het kantoor los. Moest de directeur Juan opdracht geven de Leviticus-spreuk van de muur te halen? De mensenrechtenorganisatie brak in die periode van de jaren tachtig een lans voor de vrijheid van meningsuiting. Kon men dan van een werknemer verlangen dat deze zijn geloof voor zich moest houden? Tijdens verhitte discussies tussen collega’s in de lunchpauze kwam er een compromis uitgerold. De organisatie zou zich voortaan ook expliciet met homorechten bezig gaan houden. Tim was het jaar ervoor uit de kast gekomen, wat in 1985 gedurfd was. Homoseksueel gedrag was in Amerika nog strafbaar. Uiteindelijk zou het tot 2003 duren voordat een beslissing van het Hooggerechtshof in Washington D.C. de strafbaarstelling afschafte. Tim besloot in actie te komen. Hij schreef een rapport met de conclusie dat homoseksualiteit niet illegaal mag worden verklaard. Toen hij het af had, bracht hij het naar Juan in de postkamer. “Dit rapport over homorechten moet naar iedereen op onze verzendlijst worden gestuurd.” Juan pakte de stapel aan met een verbeten trek om de mond.

Daags later kwamen de eerste telefoontjes bij de organisatie binnen. Men had het rapport over homorechten ontvangen, maar daarin zat een folder met de tekst van Leviticus en de oproep om de zonde van homoseksualiteit te bestraffen. Juan bekende zijn actie en werd op staande voet ontslagen. Met sardonisch genoegen trok Tim daarna de poster van Jezus en de Leviticus-tekst van de muur.

Juans eigenzinnige optreden in de postkamer leidde ertoe dat Tims organisatie de eerste mainstream mensenrechtenorganisatie in Amerika werd met een specifieke afdeling voor de rechten van LHBT’s en dat heeft weer een essentiële rol gespeeld bij de explosieve groei van die rechten.

Soms heeft een negatieve actie positieve gevolgen.

Powered by Labrador CMS