Interview

Een nieuw anthem voor iedereen die gepest is

“De kippenimitatie verwijst naar het pesten waarmee ik in mijn jeugd te maken had”

11 mei 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Israël heeft dit jaar het Songfestival gewonnen. Netta (25) wist met haar #MeToo-geïnspireerde nummer 'Toy' de meeste punten binnen te halen Wij spraken haar eerder in Amsterdam.

Ruim 1.400 mensen zagen een kleine maand geleden de Israëlische Netta het podium van Eurovision in Concert opkomen in een zwarte jurk en doornenkroon gemaakt van hakken want 'die draag ik liever op m’n hoofd dan onder m’n voeten'. De toon is gezet. Het publiek reageert, zoals verwacht, enthousiast. Netta zelf kan het allemaal nog niet goed geloven.

"Ik wist dat ik als grote meid geen popster kon worden"

Netta Barzilai groeide op met muziek van Aretha Franklin en Etta James. Ze luistert naar Madonna en Beyoncé, maar dacht zelf nooit de kans te krijgen op het podium te staan. “Ik ben een flinke meid, ik wist dat ik geen popster zou worden. Ik droomde er niet over. Ik droomde over dingen waarvan anderen zeiden dat ik het kon worden.”

Gelukkig kregen die mensen geen gelijk. Ze besloot mee te doen aan het vijfde seizoen van de Israëlische talentenjacht HaKokhav HaBa. Met die show wordt sinds een paar jaar de kandidaat van het Songfestival gekozen. Met een vocal looper staat ze op het podium en zingt ze een mix van Kesha’s ‘Tik Tok’ en PSY’s ‘Gangnam Style’. Een feest.

Ze heeft haar land vertegenwoordigd tijdens het Songfestival met het nummer ‘Toy’. De teaser werd in een paar uur tijd duizenden keren bekeken en nog voor het nummer überhaupt uit was, stond het al op de eerste positie bij de bookmakers en niet veel later scoorde ze een dikke nummer 1-hit in Israël.

Empowerment
“We leven in een geweldige tijd waarin vrouwen hun stem laten horen”, vertelt ze over het nummer. Met teksten als “Wonder woman, don’t you ever forget, you’re divine and he’s about to regret. I’m not your toy, you stupid boy”, heeft haar componist ingespeeld op de #MeToo-beweging.

"Je hoeft niet zoals alle anderen te zijn"

Haar boodschap is duidelijk: “Je hoeft er niet uit te zien zoals iedereen, dingen te doen zoals anderen van je verwachten of te praten zoals de standaard: niemand mag jou minder laten voelen dan je bent. We leven maar kort, doe wat je zelf leuk vindt."

De kippenimitatie (Bucka-mhm-buckbuckbuck) is er niet voor de lol. “Het verwijst naar al het pesten waarmee ik in mijn jeugd te maken had. Ik weet dat die mensen dat deden omdat ze bang waren. Hoe noem je zo iemand? Een kip! Ik plaag ze terug door het na te doen.”

En dan nog even over die looper, want mag die mee? Volgens de regels van het Songfestival mogen stemmen niet vooraf opgenomen zijn. “Ik ga het live doen, maar stel dat het niet mag, dan ga ik alsnog met mijn nummer naar het festival.”

 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau