Van kostuums die op een Viking lijken, tot paarden op ladders, dansende gorilla’s en zingende kalkoenen - we tweeten nu al een decennium mee met het Eurovisie Songfestival onder de hashtag #ESC.

Sindsdien is geen enkel gekopieerd nummer onopgemerkt gebleven (lijkt dat ene nummer niet op..?), hebben we honderden glimmende pakken voorbij zien komen en werd elk optreden op Twitter met hoognodig, vlijmscherp commentaar besproken.

Hashtag
Het begon allemaal tien jaar geleden met een nogal onbeduidende tweet van een Duitse Twitteraar. Hij maakte als eerste gebruik van de hashtag #ESC, wat later de officiële hashtag voor het evenement werd. En waar hij zich toen zeker niet van bewust was: het was de eerste van vele miljoenen tweets die zouden volgen…

#ESC booming op Twitter
Terwijl de kijkcijfers voor #ESC soms van jaar tot jaar fluctueren, blijft het enthousiasme op Twitter gestaag groeien. In 2014 werden iets meer dan vijf miljoen tweets verzonden en in 2016 steeg dit cijfer tot ongeveer zeven miljoen. Vorig jaar werden er tot meer dan acht miljoen tweets verstuurd in de aanloop naar de finale in Oekraïne.

Maar het evenement omvat meer dan alleen de finale op zaterdagavond. Over de hele week, inclusief de halve finales, genereerde het evenement vorig jaar ongeveer elfeneenhalf miljoen tweets. En als het op tweets aan zou komen, zou Nederland in ieder geval in de top vier eindigen.

#ESC2018: 12 punten voor de Twitter-emoji's
Het Eurovisie Songfestival is een opmerkelijk voorbeeld van hoe mensen over de hele wereld Twitter gebruiken om over hun favoriete muziek- en popcultuurmomenten te praten en samen een wereldwijd en emotioneel evenement beleven.

Om #ESC-fans te helpen hun passie voor dit legendarische muziekevenement op Twitter uit te drukken, zijn er dertien zeer speciale ESC-emoji's, die automatisch in de tweet verschijnen wanneer de betreffende hashtag wordt gebruikt. Enjoy!

Hashtags in één oogopslag:
- #Eurovision #ESC2018
- #AllAboard
- #12Points #DouzePoints

Emoji’s
Ter ere van het Eurovisie Songfestival introduceert Twitter dertien speciale emoji’s: