Ook huwelijk voor homo’s op Cuba?

Leestijd: < 1 min

Mariela Castro wil in de Cubaanse grondwet laten opnemen dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Het parlementslid en dochter van voormalig president Raul Castro maakt zich al jaren sterk voor de rechten van gays op het eiland.

Volgens de huidige grondwet mogen homo’s nog niet trouwen. Mariela Castro is parlementslid en oefent al jaren invloed uit op de overheid om gays gelijke rechten te geven. Zo organiseerde zij tijdens de Gay Pride 2015 in de hoofdstad Havana een symbolische huwelijksplechtigheid, waarbij een gays en lesbiennes onofficieel konden trouwen.

Hervorming
Later dit jaar staat een hervorming van de grondwet op de politieke agenda. De nieuwe president, Miguel Díaz-Canel, heeft geen moeite met de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Mariela Castro en andere homoactivisten hebben de president geprezen voor de wijze waarop hij aankijkt tegen homorechten.

Contra-revolutionair
In de jaren zestig werden homoseksuelen nog opgepakt omdat ze ‘contra-revolutionair’ zouden zijn. In 1979 werd homoseksualiteit gelegaliseerd. Maar er zijn sindsdien weinig wetten en regels gekomen om discriminatie tegen te gaan. Ook kunnen gay stellen zich niet registreren als partner.

Bron: PinkNews

Foto: Creative Commons

 

Powered by Labrador CMS