Eurovisie

China censureert Songfestival: uitzending verboden

Act van Ierland ging Chinezen te ver

11 mei 2018, Winq redactie, 3 minuten

De Chinese zender Mango TV heeft een aantal acts in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival gecensureerd. Regenboogvlaggen werden geblurd en het optreden van Ierland met twee mannelijke dansers werd helemaal niet uitgezonden.

De bijdrage van Ierland bestaat dit jaar uit een ballad van Ryan O’Shaughnessy, die wordt begeleid door twee mannelijke dansers die naar Chinese maatstaven te intiem met elkaar omgaan. Om die reden werd de uitzending gecensureerd.

Regenboogvlaggen 
Ook op andere momenten sloeg de Chinese censuur toe. Tijdens het optreden van Zwitserland waren regenboogvlaggen te zien, maar niet in China. Ook de tatoeages van de Albanese kandidaten kwamen niet in beeld.

Toen de organisatie van het Eurovisie Songfestival hierop werd geattendeerd, hebben ze besloten de andere uitzendingen van dit jaar te verbieden. Gisteren was er dus geen tweede halve finale te zien en aanstaande zaterdag geen finale.

Liefde
Ryan O’Shaughnessy noemde de ban voor China de enige juiste beslissing. Hij vertelde in een interview met tv-presentator Rylan Clark: “Het is goed dat dit besluit is genomen. Vanaf het begin hebben we gezegd dat ons lied om liefde draait, of dat nou liefde tussen twee jongens, twee meiden of een jongen en een meisje is. Het is een belangrijk signaal dat de organisatie hiermee afgeeft en daar ben ik erg blij mee."

Rylan Clark voegde daar aan toe: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Dit is Eurovisie en hier draait het om inclusiviteit. Iedereen mag meedoen.”

Bron: Gay Times

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau