Paradijsvogels

“Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen”

27 mei 2018, Winq redactie, 5 minuten

Flamboyante mannen dragen zichzelf uit en bevragen daarmee automatisch de bestaande norm. Hoog tijd dat Winq met een jonge generatie flamboyante mannen spreekt over zelfexpressie, veiligheid en seksualiteit.

Ruychi Van Asten (26)

mensen-zien-mij-als-heel-vrij-maar

“Flamboyant betekent voor mij expressief. Het roept kleurrijke gevoelens bij me op met betrekking tot de scene en de maatschappij. Het zijn mensen die durven uit te spreken wie ze zijn. Via kleding en make-up. Ik spreek me er absoluut mee uit, ook in persoonlijkheid. Het maakt me tot wie ik ben.
Recentelijk kwam ik uit m’n werk in een bontje, blauwe glitters op m’n ogen, en ik ging even boodschapjes doen. ik loop binnen en gelijk bij aankomst zie ik de beveiliging naar me kijken en smoezelen. dus ik denk: misschien gaat het niet over mij. Tot ze beginnen te lachen zodra ik voorbij loop.

Ik kom bij de kassa en daar staan ze weer, hardop te lachen.

Zo duidelijk had ik het al een hele tijd niet meegemaakt. Ik kom bij de kassa en daar staan ze weer, hardop te lachen. Haal me hier weg, denk ik. Ik wil dit niet. Ik weet wat er gebeurt als ik m’n mond opendoe, dus ik besluit stil te blijven. Tot ze in een andere taal van alles beginnen te roepen naar de caissière. Zij kijkt mij aan en begint ook keihard te lachen. Dat is dan Amsterdam, waar alles zo vrij is. Dan loop je naar huis en vraag je je af of je wel als gelijkwaardig wordt gezien door de maatschappij. Veel mensen zeggen dat ik een klacht moet indienen, maar ik ben het nog steeds aan het verwerken. Wat is er nu eigenlijk gebeurd? We proberen een progressief land te zijn, maar er worden flamboyante mannen in elkaar geslagen. Je gaat je afvragen: wanneer is het mijn beurt?

Dit is een expressie van mijzelf. Moet dat gedefinieerd worden als man of vrouw? In de middeleeuwen deden vooral mannen make-up op. Het is genderloos. Er wordt nu wel meer over gesproken en ook masculiene mannen doen mee. RuPaul’s Drag Race heeft daar veel mee bereikt. Thank God for RuPaul!

Dennis Bijleveld (27)

mensen-zien-mij-als-heel-vrij-maar-niet

“Flamboyant betekent voor mij excentrieker dan de norm. Hoewel, ik zie mijzelf als mijn norm en vind anderen al snel saai. Dus ik ben niet flamboyant, maar anderen zijn eerder beige. Als kind was ik al geïnteresseerd in mode en mannenmode was heel doorsnee. Daarom keek ik naar vrouwenmode en daar zag ik mezelf. Maar wat is het verschil tussen mannen en vrouwen? Kijk bijvoorbeeld naar de catwalk, daar is nu zoveel mogelijk.
In de maatschappij kan dat niet. Vroeger zeiden ze wel eens: ‘Doe eens normaal’, maar dat is het ergste wat je tegen iemand kan zeggen. Wat is normaal? Het is onderdeel van machtsverschillen. Een kind leert dat hij niet met barbies mag spelen en zijn zusje niet met auto’s. Waarom?

Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen. Ik krijg complimentjes als ‘jij bent best een leuke homo’ en ‘goed dat je vandaag geen lippenstift op hebt’. Nee. Het heeft niet met een specifiek onderdeel van mijn identiteit te maken. Daarom is het zo belangrijk om te laten zien dat iedereen een mens is. Of ik nou een vrouw ben of een man die op hakken loopt. het is niet erg dat er een verschil is, maar er moet geen waardeoordeel aan zitten.

Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen.

Hopelijk zijn er nu meer kinderen die online steun vinden om zelf keuzes te maken. Toen ik opgroeide, had ik dat niet en vroeg ik mezelf weleens af: waarom ben ik zo? Nu weet ik heel goed waarom ik alles wil. Niemand kan zeggen dat ik dat niet moet doen. het zou makkelijker zijn als ik niet zo was, maar makkelijk is ook saai. In heel veel dingen moet je normaal doen, want je hebt verplichtingen. Maar hoe ik eruitzie, daar heb ik vrijheid in.”

Verder lezen? De andere zeven portretten lees je in de laatste Winq. Abonneer je hier.

Tekst: Manju Reijmer / Fotografie: Armando Branco

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau