Jouw agenda

Dit kun je verwachten van de Belgian Pride

17 mei 2018, Thomas v. Huissteden, 2 minuten

De hoofdstad van Europa is altijd het bezoeken waard, maar tijdens Pride is het natuurlijk een extra goed idee om af te reizen naar Brussel.

Een Pride organiseren in het land waar ruim zestienhonderd verschillende bieren worden gebrouwen en de meeste nationaliteiten van ons continent te vinden zijn - dat belooft een mooi feest te worden. Tot 20 mei staat Brussel met zijn PrideFestival dit jaar in het teken van diversiteit, tolerantie en vrijheid. Daar mag op geproost worden.

De jaarlijkse Pride is niet meer weg te denken uit het hart van Europa. Waar de eerste editie eind jaren zeventig nog klein en bescheiden begon, is het festival inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Jaarlijks trekken tienduizenden mensen naar de stad om een helaas nog lang niet altijd vanzelfsprekend recht te vieren: te zijn wie je bent.
De Brusselse Pride geeft een belangrijk statement af: ondanks de recente terroristische aanslagen in de stad, staat de deur wederom wagenwijd open voor iedereen die het feest wil meevieren.

brussel-pride

Diversiteit is de grootste succesfactor van deze stad. Dat is niet alleen zichtbaar tijdens Pride, wanneer het internationale LHBTQ-bezoek moeiteloos samenkomt met de trotse inwoners van de stad, maar ook gedurende de rest van het jaar.

Het festival
De grootste publiekstrekker van Brussel Pride blijft het afsluitende weekend met zijn parade en vele feesten. Dat weekend wordt op vrijdag 18 mei afgetrapt met een verplaatsbaar Rainbow Village dat deze avond ook te vinden zal zijn op de Grote Markt. In Club Fuse trapt het gayfeest La Demence groots en sfeervol af met een fijne line-up vol internationale dj’s. Met drie grote zalen tot de beschikking is er voor elk partybeest wat wils.

Diversiteit is de grootste succesfactor van Brussel

Zaterdag 19 mei staat volledig in het teken van de grote parade. De dag begint bij de Rainbow Village, die bevolkt zal worden door lokale, nationale en internationale belangenorganisaties. De kick-off van de parade vindt plaats op het Beursplein, waar de Brusselse regenboogvlag officieel wordt overhandigd aan het publiek. Nadat alle regenboogvlaggen, boa’s en afgetrainde lichamen dwars door het centrum van Brussel zijn getrokken, gaat de stad los op het scala aan feesten. Ook in de Rainbow Village blijft het gezellig tot in de kleine uurtjes. Uiteraard heeft La Demence deze avond weer een goed feest in petto, maar ook in Palais 12 belooft het gezellig te worden. Ruim vijftig dansers, artiesten en go-go’s betreden het podium om een onvergetelijke show neer te zetten.

Voor iedereen die echt het maximale uit zijn Brussel Pride wil halen, hoeft zaterdagnacht nog niet de definitieve afsluiting van het weekend te betekenen. Eet op zondag een wafel, maak een selfie met Manneken Pis en sla nog even een Belgisch speciaalbiertje achterover. ‘s Avonds is het namelijk tijd voor het afsluitende feest van La Demence in Club Fuse - als je er nog de kracht voor hebt, natuurlijk.

Na dit allerlaatste feestje van Brussel Pride 2018 mogen de party-outifts weer een de kast in en zal de rust langzaam wederkeren in het hart van Europa. Maar geloof ons: ook zonder Pride is Brussel het bezoeken meer dan waard.  

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau