Vier de liefde tijdens de Walk of Love in Utrecht

“Iedereen heeft recht op liefde”

16 mei 2018, Roel Janssen, 3 minuten

Voor de derde keer wordt dit weekend de Walk of Love gehouden in Utrecht. Liefde is voor iedereen, is het statement. Wij spreken organisator Simon Timmerman van COC Midden-Nederland.

Dit weekend is alweer de derde editie van de Walk of Love. Vorig jaar richtten jullie je op regenbooggezinnen, wat is dit jaar het thema?
“We haken aan bij het internationale thema van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie op 17 mei. Dit keer met als thema 'solidarity en alliances'. Als je vindt dat liefde er voor iedereen moet zijn, loop dan mee. We roepen dit keer ook organisaties, niet alleen LHBT, op zichtbaar mee te lopen. Kom in shirts van je bedrijf of organisatie, neem een mooi bord mee. Dan zien mensen dat er niet alleen maar ‘losse’ mensen lopen, maar dat ook verschillende organisaties dit geluid ondersteunen.”

De Walk of Love wordt groter dus.
“We hopen dat dat lukt. We merken dat veel LHBT-organisaties zich al laten zien. Er zijn vooral Utrechtse organisaties en mensen die meelopen. Er zijn in Utrecht nog best wat issues rondom seksuele of genderdiversiteit. We zien al een initiatief van gay voetbalfans die zich willen laten zien, maar het is altijd afwachten hoeveel mensen er uiteindelijk op afkomen.”

Foto van de Walk of Love vorig jaar

Wat gaat er dan niet goed in Utrecht?
“Een recentelijk voorbeeld: een verslaggever van RTV Utrecht ging een maand in de Utrechtse wijk Overvecht wonen. Die wijk wordt altijd gezien als een dramatische wijk vol problemen. Ze wilde zelf ervaren hoe dat was en maakte daar een reportage over. Een wijkbewoonster was het daar niet helemaal mee eens. Haar ervaringen als lesbische vrouw in die wijk waren toch wel anders. We hebben veel toffe (gay) events in Utrecht, maar veel mensen die daar zichzelf kunnen zijn, moeten daarna weer drie stappen terug zetten als ze in hun eigen wijk komen. Anders krijgen ze gezeik in de buurt. Kortom, de tolerantie is soms nog flinterdun”

Waarom lopen jullie dan door het centrum van Utrecht, en niet door die probleemwijken?
“Daar hebben we over nagedacht, maar we willen zichtbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen. Het is makkelijker te organiseren door het centrum.”

Dus een grotere zichtbaarheid voor jullie, is belangrijker dan de problemen in de wijk aankaarten?
“Ik denk niet dat je iets alleen bespreekbaar kunt maken als je op die plek bent. We hebben het erover gehad, wellicht is het voor volgend jaar een idee.”

Vorig jaar kwamen er honderden mensen op de Walk of Love af, hoe was dat?
“Heel mooi. De eerste editie kwamen er ongeveer driehonderd mensen, vorig jaar dik zeshonderd. We hopen die stijgende lijn vast te kunnen houden. We hopen over de duizend te gaan.”

Je hoeft je niet aan te melden voor het event, toch?
“Dat klopt. We zagen vorig jaar ook dat mensen die toevallig rond de route liepen, met ons mee gingen lopen.”

Wil jij meelopen tijdens de Walk of Love? Dat kan op zaterdag vanaf 13.00 uur. Het startpunt is niet te missen: de Dom van Utrecht.

Foto's: Robert Oosterbroek en Bas van Setten

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau