Het Haagse Homomonument bestaat uit een zeven meter hoge krul. Sinds de oprichting van het monument aan de Koekamp in 1993 is dit regelmatig het middelpunt van herdenkingen en feesten die worden gehouden door de LHBT-gemeenschap van Den Haag.

Zo was hier onlangs nog een herdenkingsceremonie voor de tiener Orlando, wiens lichaam in februari in de Haagse wijk Ypenburg werd teruggevonden.

Niet bekend
Desondanks is het Haagse Homomonument niet bekend bij het grote publiek. COC Haaglanden en de Stichting Internationaal Homomonument Den Haag willen hier nu verandering in brengen.

Terwijl het Homomonument een belangrijke toeristische trekpleister is geworden – met een aankondiging in de passerende trams – besteedt de gemeente Den Haag minder aandacht aan het eigen monument.

Gedenkstenen met QR-code
Dat moet veranderen door het omliggende parkje een nieuwe functie te geven, namelijk die van Pride Park. In het parkje moet een pad komen met gedenkstenen voor belangrijke voorvechters van LHBT-rechten. Iedere tegel wordt voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers van het park meer informatie over de desbetreffende persoon kunnen opvragen.

Ook willen de organisaties dat alle oversteekplaatsen rond het parkje regenboogkleurige zebrapaden krijgen.

Uitgelezen kans
De gemeente Den Haag had al plannen om het gebied rond de Koekamp op te knappen. Volgens de organisaties biedt deze timing een uitgelezen kans. Met Pride Park kan Den Haag volgens de initiatiefnemers ‘met relatief beperkte middelen een groots en betekenisvol gebaar maken’.

Bron: AD
Foto: Wikipedia