Tips

6 x Online datingleed dat je prima kunt voorkomen

Van fakers tot fikse tegenvallers

13 februari 2022, Winq redactie, 5 minuten

Van fakers tot fikse tegenvallers. Zes vormen van online datingleed die je met de juiste voorbereiding prima kunt voorkomen, of op zijn minst kunt beperken.

Datingleed - Tegenvallers

Datingleed 1: Tegenvallers

Een afknapper zit in een klein hoekje. Misschien staat zijn stem je wel niet aan of verbergt hij onder dat hippe petje een bos Trump-achtige stro. Dus waarom zou je jezelf tevreden stellen met slechts een paar zorgvuldig uitgezochte foto’s? Stuur elkaar eens een voice-bericht van tevoren, skype even of bel hem een keer – je weet wel, waar die telefoon ooit voor bedoeld was? Je hoeft je daarnaast niet direct te wagen aan een romantisch 7-gangendiner bij kaarslicht. Spreek bijvoorbeeld eerst af voor een onschuldige kop koffie. Weet je gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt en of je daar meer van lust. Wanneer pas blijkt dat hij niet echt je type is wanneer hij om 02.00 uur ’s nachts in je woonkamer staat, kan het immers best lastig zijn om hem toch nog de deur te wijzen.

Lees ook

Column

Matthijs ontmoet zijn seksdates het liefst in de kroeg

Uit onze archieven:

“Een van de jongens had seks met de taxichauffeur die hem naar school bracht”

Uit onze archieven:

Pim en zijn vriend gingen samen op zoek naar spanning in Berlijn

Let's talk about sex

“Ik date alleen nog maar met stelletjes”

Datingleed - Nare verrassingen

Datingleed 2: Nare verrassingen

Al wikkel je jezelf in een levensgroot condoom, jezelf 100 procent tegen soa’s beschermen is praktisch onhaalbaar. Wel zijn er, naast consequent condoomgebruik, een paar simpele manieren om de risico’s te beperken. Laat je sowieso vaccineren tegen hepatitis A en B. Met drie prikken ben je hoogstwaarschijnlijk levenslang beschermd. Je kunt ze tegelijk halen en als homoman betaal je alleen een kleine eigen bijdrage voor de hepatitis A-vaccinatie. Heb je regelmatig verschillende bedpartners? Laat je dan het liefst elke drie, maar in ieder geval om de zes maanden testen op soa’s en hiv. Dat kan ook via Man tot Man Testlab. Voor mannen die het met mannen doen, kost het op die manier niets.

Datingleed - fakers

Datingleed 3: Fakers

Komt je chatpartner niet verder dan twee studiofoto’s van zichzelf? Lijkt hij als twee druppels water op Justin Bieber anno ‘Baby’? Doe jezelf een plezier en sleep verdacht materiaal altijd even door Google Image Search om te checken of 1394 andere mensen er niet ook gebruik van maken. Bingo? Confronteer hem er dan direct mee of blokkeer hem gewoon. Heeft je chatpartner überhaupt geen profielfoto’s en weigert hij die te sturen? Zoek dan lekker verder. Niet ieder profiel zonder foto is per definitie een nepprofiel, maar als hij om vage redenen niet in staat is je een foto te sturen, dan is de kans groot van wel. Heb je van tevoren veel twijfels over de date? Luister dan altijd naar je gevoel en bedenk: plenty of other rainbow fish in the sea.

Datingleed - onveilige situaties

Datingleed 4: Onveilige situaties

Er is niets mis mee om op datingsites en -apps een beetje terughoudend te zijn met het delen van persoonlijke gegevens. Andere gebruikers hoeven echt niet gelijk je e-mail, telefoonnummer en adres te weten. Voor je het weet staat er ineens een ongewenste gast voor je deur. Je hoeft ook niet stante pede je edele delen tevoorschijn te toveren als iemand daarom vraagt. En kun je het toch niet laten, zorg dan het liefst dat je gezicht niet in beeld is. Als je pech hebt, gebruikt de persoon aan de andere kant van het scherm dergelijk materiaal om je te chanteren. Krijg je een vreemd gevoel bij een chatgesprek of ontvang je zelfs dreigementen? Maak dan een paar screenshots van jullie conversatie voor je hem eventueel blokkeert. Die komen goed van pas als het tot een aangifte komt. Spreek je ten slotte voor het eerst met je date af, kies dan het liefst voor een neutrale plek – bijvoorbeeld een café of bioscoop – of laat een vriend of huisgenoot weten waar je hebt afgesproken.

Datingleed - Paniek na de date

Datingleed 5: Paniek na de date

Op het moment suprême kunnen je grenzen soms ineens heel troebel zijn, zeker met een beetje alcohol in je systeem. Het best kun je natuurlijk van tevoren met je date bespreken wat zijn hiv-status is en hoe hij zichzelf beschermt, maar we kunnen ons voorstellen dat het er een keer bij inschiet tijdens een gezellige chat. Denk je of weet je zelfs zeker dat je acuut risico hebt gelopen op hiv? Neem dan direct contact op met de plaatselijke GGD (tijdens kantooruren) of de eerste hulp van het ziekenhuis en vraag naar een PEP-behandeling. Begin je hieraan binnen uiterlijk 72 uur na de risicoseks, dan verkleint deze kuur aanzienlijk de kans op hiv-overdracht. Wil je je voor de seks al beschermen tegen hiv? Overweeg dan eens om aan de PrEP te gaan. Door deze pil dagelijks of rondom de seks te slikken, voorkom je een infectie.

Datingleed - Miscommunicatie

Datingleed 6: Miscommunicatie

Bespreek van tevoren, al is het even kort, wat je van de date verwacht. Zoek je naar een avondje Netflix, of een avondje ‘Netflix & chill’? Je kunt dit ook vast kort in je profiel vermelden. Bespreek condoomgebruik bijvoorbeeld het liefst vast van tevoren. Online is de drempel daarvoor een stuk lager en dan hoef je je er niet meer druk om te maken wanneer de kledingstukken eenmaal van je lijf vliegen. Gebruikt hij afkortingen die je niet kent? Neem deze handige lijst eens door, googel ze, of vraag hem gewoon wat hij precies bedoelt. Idem dito voor emoji’s die je in de context van jullie gesprek niet helemaal kunt plaatsen. Geef ook tíjdens de seks goed aan waar je grenzen liggen. Snapt hij je non-verbale hints niet helemaal, spreek dan uit wat je precies van hem wilt. Wíl hij simpelweg niet luisteren? Abort mission. Je bent niet verplicht om seks met hem te hebben omdat je er nu eenmaal bent.

Mogelijk risico gelopen op soa’s en hiv? Doe dan eens de Risicocheck op mantotman.nl. Daar rolt een handig persoonlijk advies uit.

Beeld: Hanna Whittle

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Dating & relaties

Grindr lanceert desktopversie met grotere foto’s

Dit zijn de redenen waarom je geen match bent op dating-apps

Matthijs (31) voelt zich tijdens het daten soms al afgeschreven

Dit zijn de leukste (en meest ongemakkelijke) first dates

Een open relatie: zo doe je dat

Pim en zijn vriend gingen samen op zoek naar spanning in Berlijn

“Na onze eerste zoen reed de verhuiswagen voor – lekker stereotiep lesbisch”

“Ik date alleen nog maar met stelletjes”

“Een relatie kan heel koud aanvoelen, ook al heb je iedere dag seks”

Dit gaat er door je heen wanneer je iemand van Grindr in het wild tegenkomt

Grindr voegt veld vaccinatiestatus toe

Grindr onder vuur: data miljoenen gebruikers verkocht aan adverteerders

Daten als trans man in de gayscene

Erwin en Sajjad schelen 13 jaar: “Het is belangrijk dat je je in elkaar verdiept”

Joshua en Bjorn schelen 14 jaar en hebben een relatie

Jaco en Nick: “Het leeftijdsverschil wordt gevoelsmatig kleiner naarmate je ouder wordt”

(Relatie)therapeut Jeremy Heshof over ‘daddy issues’

We moeten ophouden onze vriend 'partner' te noemen

Matthijs ontmoet zijn seksdates het liefst in de kroeg

“Seks is enorm overrated”

Wat je van beren leren kan

“Het voelde alsof ik hem moest verdedigen tegenover mijn vrienden”

“Hij was een lust voor het oog”

Dit gebeurt er als een homokoppel hand in hand loopt

Monogamie: zo doe je dat

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau