Uit de kunst

Een onthullend gesprek met producer, model en Insta-hunk Alexander Abramov

27 mei 2018, Winq redactie, 5 minuten

Hoe is het voor een homo om op te groeien in Rusland? Alexander Abramov weet er alles van. De producer heeft de eerste twee delen van de vijfdelige boekenserie Uncovered uitgebracht. Een digitaal fotodagboek over zijn leven. Tijd voor een Q&A.

Gefeliciteerd met de release van de eerste twee delen van Uncovered. Vertel. Wat kunnen we verwachten?
“Wat zou je kunnen verwachten van een boek met deze titel? Waarschijnlijk een goed verhaal met een bare soul and body. In de eerste plaats laat het mijn passie voor fotografie zien, daarnaast wilde ik mijn persoonlijke levensverhaal vertellen. Ik denk dat veel mensen uit de LHBT-gemeenschap die interessant en inspirerend vinden.”

Op je website lees ik dat je achttien jaar geleden je eerste dagboek bij bent gaan houden. Wie is die jonge Alexander?
“Hij was een onervaren, nieuwsgierige tiener die er pas net achter kwam homoseksueel te zijn. Een jongen die de eerste stappen naar volwassenheid zet. Hij was niet bang om te vallen, omdat hij op jonge leeftijd al besefte dat hij altijd weer zou kunnen opstaan.”

In die tijd woonde je in Kazachstan, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Hoe was dat als homoseksuele jongen?
“Toen ik jong was, was er niemand die aandacht besteedde aan homo’s zoals dat nu wordt gedaan in Rusland. In de zesde klas van mijn school was ik de enige jongen die uit de kast was. Niemand was er boos om. Als mensen er grappen over maakten, zorgde ik gewoon dat ik een snelle reactie had."

"Alle meiden wilden vrienden met me zijn en de jongens uit mijn klas zochten een manier om vrienden te worden met de meiden. Ik was een goede schakel. Met homo’s kwam ik later in contact door dates via krantenberichten of via geheime ontmoetingen in het park. Er waren toen nog geen gay-datingapps, bovendien had ik helemaal geen telefoon als tiener.”

"Ik wil jonge Alexanders helpen"

Je verhuisde drie jaar geleden naar New York. Is je leven veranderd?
“Mijn leven is zeker veranderd. Ik zie het echt als een nieuw leven. Het is niet zo dat ik echt opnieuw ben begonnen, maar het gaat nu wel een stuk beter met me.”

Fotograaf Dmitry Bocharov heeft meer dan vijfduizend foto’s van je gemaakt voor je boek en je Instagram-pagina waar je meer dan 300K volgers hebt. Hoe ben je met hem in contact gekomen?
“We kennen elkaar al tien jaar. De helft van de tijd werkten we samen als fotograaf en producent. We zijn een goed team samen. Toen ik besloot Uncovered te doen, wist ik al dat hij de man was die foto’s moest gaan maken. Als producer heb ik tien jaar ervaring, ik wist dat het een lang proces zou gaan worden om zo veel beelden te maken. Ik had echter geen idee hoe zwaar het was om zelf als model op de foto te gaan.”

Een deel van de opbrengst van je boek gaan naar de Russian LGBT Organisation. Waarom wil je anderen helpen?
“Het is voor mij heel belangrijk jonge Alexanders te helpen met de problemen die zij hebben in Rusland. In Rusland heeft de jonge LHBT-gemeenschap niet veel plekken waar ze terecht kunnen.”

Benieuwd geworden naar Uncovered? Hou vooral de Instagram-pagina van Alexander in de gaten.

In ‘Uit de kunst’ zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerde tekenaar, een fenomenale fotograaf of een begenadigd breier? Laat het ons weten via redactie@winq.nl.

Beelden: Dmitry Bocharov

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau