Queer Eye for the Straight Guy is een programma waarin vijf deskundigen een heteroman een make-over geven. De oorspronkelijke serie werd uitgezonden van 2003 tot 2007, maar na honderd afleveringen was de koek op.

De serie ging over meer dan alleen maar iemand in een nieuw hip setje te steken en het haar een metamorfose te geven. De te transformeren heren kregen ook tips over hoe ze zichzelf een houding moesten geven, advies over communicatie en praktische handreikingen over etiquette en tafelmanieren. Ook boden de deskundigen een luisterend oor.

Doorstart
In februari dit jaar maakte de serie een doorstart onder de naam Queer Eye. Er zijn vijf nieuwe connnaisseurs aangetrokken met elk hun eigen expertise: Bobby Berk (interieurdesign), Karamo Brown (cultuur), Tan France (mode), Antoni Porowski (voeding en wijn) en Jonathan Van Ness (haar en cosmetica).

De heren staan op de cover van Entertainment Weekly. In het magazine blikken ze terug op het succes van het eerste seizoen. Tan France vertelt bovendien dat hij bijna niet had meegedaan. Hij is moslim en woont samen met zijn man in Salt Lake City. “Ik had nooit eerder mensen zoals ik gezien op tv, en ik wilde absoluut niet de eerste zijn. Die verantwoordelijkheid leek me veel te zwaar.”

Achteraf is France blij dat hij anders heeft besloten. “Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest”, zegt hij over de positieve impact die Queer Eye heeft gehad. Karamo Brown vult aan: “Veel realityshows hebben een negatieve ondertoon. Bij ons gaat het er louter positief aan toe.”

Huilen
Bobby Berk vertelt: “Op social media laten mensen weten hoe ons programma hun leven heeft veranderd. De verhalen die we horen, zijn heel emotioneel.” Ook Brown vertelt hoe mensen hun hart bij hem uitstorten. “Ze spreken me aan in een café en beginnen te huilen. Ze vertellen over hun onzekerheid en sommigen zeggen zelfs dat ze suïcidaal waren. Queer Eye heeft echt een snaar geraakt.”

Transgender
In het nieuwe seizoen breekt Queer Eye met de traditie om alleen heteromannen te helpen. Niet voor niets is ‘for the Straight Guy’ uit de titel verdwenen. In de nieuwe afleveringen is zowel een vrouw te zien als een transgender man.

De acht afleveringen staan vanaf 15 juni op Netflix.