Video

Waar komt de betekenis van het woord ‘gay’ vandaan?

29 mei 2018, Winq redactie, 5 minuten

Iedereen weet dat gay in zijn oorspronkelijke betekenis ‘vrolijk’ of ‘blij’ betekent. Maar waar in de geschiedenis zijn we de term gaan gebruiken voor mensen die homo zijn?  In onderstaande video legt Danielle Bainbridge het vrolijk en opgewekt uit.

Het woord ‘gay’ kent een lange geschiedenis. In de middeleeuwen werd het al gebruikt om een kleurrijk persoon mee aan te duiden, maar ook een nobel of excellent iemand. Zo stond de term ‘gay science’ voor dichtkunst.

Frivool
Vanaf de zestiende eeuw kreeg ‘gay’ een meer frivole betekenis en in de achttiende eeuw werden bordelen ook wel ‘gay houses’ genoemd. Al had dit toen nog niet per se iets te maken met seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Tegen het einde van de negentiende eeuw kreeg het woord ‘gay’ een duidelijke homoseksuele connotatie. Het woord homoseksualiteit bestond toen ook, maar werd vooral gebruikt als term voor een psychische aandoening die genezen kon worden.

Origin of Everything
Dit alles en nog veel meer vertelt Danielle Bainbridge in een aflevering van de YouTube-serie Origin of Everything. De video duurt ruim zes minuten, maar is zeker de moeite waard. Want zelfs als je denkt dat je alles al weet over ‘gay’, steek je er toch wat van op. En anders wel vanwege de historische foto’s

Bron: Homorazzi

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau