Leven verfilmd van anti-homoactiviste Anita Bryant

Bryant deed ongekend felle uitspraken over homo's

31 mei 2018, Winq redactie, 3 minuten

Anita Bryant was fel gekant tegen homorechten. Ze riep de gemeenste dingen over gays en voerde actie waar en wanneer ze maar kon. Er komt nu een film over het leven van de voormalige zangeres en evangeliste.

In de jaren zeventig sprak Anita Bryant zich uit tegen welke vorm van homorechten dan ook. In de media voerde ze een agressieve kruistocht tegen alles wat riekte naar homoseksualiteit.

Honden
Hierbij schuwde Bryant geen enkel middel. Ze vergeleek homoseksuelen met honden en linkte homoseksualiteit direct aan pedofilie. Daarnaast voerde ze een campagne, genaamd Save Our Children, waarin alles draaide om ‘morele puurheid’. Aan Bryant en consorten is te wijten dat homofobie in de jaren zeventig fors toenam.

Wie is Anita Bryant?
In de jaren vijftig brak Bryant door als beauty queen. Daarna scoorde ze een aantal hits. Vanaf de jaren zeventig radicaliseerde ze en streed tegen wetgeving die discriminatie tegen homo’s zou verbieden.

Verder was Bryant van mening dat homo’s het op kinderen hadden voorzien. Berucht is haar uitspraak over homo’s die zelf geen kinderen kunnen krijgen, dus halen ze die bij andere mensen. Ze vond ook: “Als je homo’s rechten geeft, dan moet je daarna hetzelfde doen voor prostituees. Of voor mensen die met Sint-bernhards naar bed gaan.”

Bryant was verder het gezicht van een bekend sinaasappelsapmerk, Florida Citrus. In heel de VS boycotten gaybars het merk,  waarna de fabriek de samenwerking opzegde met de activiste, waarna ze zichzelf failliet liet verklaren.

Regisseur: Lawrence Kasdan
Bryants leven wordt nu onderwerp van een biografische film, die wordt gemaakt door Lawrence Kasdan. Hij is de scenarioschrijver van verschillende Star Wars-films. Zo schreef hij mee aan The Empire Strikes Back, Return of the Jedi, The Force Awakens en Solo: A Star Wars Story.

Volgens Hollywood Reporter schrijft en regisseert Kasdan de film voor Amazon Studios, dat eerder een serie als Transparent maakte. Ze melden ook dat Milk-producent Bruce Cohen betrokken is bij het project. Hij gebruikte archiefbeelden van Anita Bryant in zijn biopic over het leven van Harvey Milk.

Fundamentalistische groepering
Bryant leeft nog steeds. Ze is nu 78 jaar en woont in Oklahoma, waar ze leider is van een fundamentalistische groepering: Anita Bryant Ministries International. Het is niet bekend of Bryant zelf betrokken is bij de film.

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn voor het verfilmen van Bryants leven. In 2013 werd bekend dat Uma Thurman de rol van de anti-homoactiviste zou spelen, maar daar is nooit meer iets van vernomen.

Luister, Anita
Overigens werd er in Nederland luid geprotesteerd tegen Bryant. Tijdens een benefietavond in Paradiso traden artiesten op, onder wie de Zangeres Zonder Naam. Zij maakte speciaal daarvoor een lied, genaamd ‘Luister, Anita’. Hieronder een fragment van een concert van de ZZN in 1986, waar ze het lied nog een keer zong in een volgepakt Paradiso.

Bron: PinkNews

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau