Hoewel Adam Lambert er zelf nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij gay is, kreeg hij geregeld te horen dat hij hier niet mee te koop mocht lopen. Al voordat hij meedeed aan American Idol was hij uit de kast. Hij vertelde dat zijn homoseksualiteit desondanks hét gespreksonderwerp was toen hij bekend werd vanwege de talentenshow.

Juiste balans
“Na American Idol was mijn homoseksualiteit zo’n beetje het enige waarover ik vragen kreeg van de media. Dit heeft ongeveer een jaar geduurd. Voor een deel vond ik het cool, omdat ik mijn seksualiteit volledig had geaccepteerd en het belangrijk is om hierover te praten. Maar op een gegeven moment werd het weird. Ik ben ook gewoon zanger en wil graag praten over mijn muziek. Het was lastig om hier de juiste balans in te vinden.”

Flamboyant
In het begin van zijn carrière kreeg Lambert bovendien het advies niet al te flamboyant uit de hoek te komen. Zo vroegen mensen van zijn platenmaatschappij of er misschien een albumhoes kon komen waarop hij minder make-up droeg. “Ik was dol op die foto, maar ze vonden dat ze een dergelijke albumhoes niet zomaar in winkels als Walmart zouden kunnen neerleggen.”

Coming-out
Lambert hield voet bij stuk en het album werd een grote hit. Hij gaf de jongeren dan ook het advies dicht bij zichzelf te blijven. Ook als je uit de kast wil komen: “De beste manier waarop je dat doet is door er uitgebreid over te communiceren. Vertel vooral hoe je je voelt. Als je meteen duidelijk maakt wat je gevoel is, kun je beter connectie maken met een ander.”

Invloed
Op de vraag wat hij er van vindt dat hij veel invloed heeft op lhbti-jongeren, zei Lambert: “Dat vind ik mooi. In het begin wist ik niet zo goed wat ik ermee aanmoest, maar nu vind ik het fijn dat ik iemand vertrouwen kan geven of kan aanmoedigen om zichzelf te zijn.”

Bron: Daily Star