5 vragen aan

Fabulous Frida zit niet stil

03 juni 2018, 5 minuten

Voormalig ABBA-lid Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad woont al geruime tijd in het mondaine en geïsoleerde Zwitserse bergdorp Zermatt. Maar van een teruggetrokken leven is geen sprake. Het inmiddels 72-jarige icoon is beschermvrouw van het jaarlijkse muziekfestival Zermatt Unplugged én ze werkt met de andere ABBA-leden aan een spannend project.

U woont al 35 jaar in Zwitserland waarvan twintig jaar in Zermatt. Wat betekent Zermatt voor u?
“Het is mijn thuis. De natuur betekent ontzettend veel voor me. Hier ben ik omringd door dezelfde bergachtige omgeving als in mijn vroege jeugd in Noorwegen. Je zou kunnen zeggen dat de cirkel nu rond is. Ook qua karakter lijken de Zwitsers erg op de Scandinaviërs. Ze hebben dezelfde nuchtere instelling en gereserveerdheid, tot je ze beter leert kennen.”

Ik had u graag op het podium gezien tijdens Zermatt Unplugged, het jaarlijkse muziekfestival waar u beschermvrouw van bent.
“Maar ik ben nog steeds zeer actief als zangeres! De afgelopen jaren was ik betrokken bij verschillende duetten en in mei verschijnt een album waarop ik een nieuwe Spaanse versie van het ABBA-lied ‘Andante Andante’ zing. Momenteel ben ik samen met de andere ABBA-leden druk bezig met een project waarin wij als hologrammen te zien zullen zijn. Het wordt heel realistisch. Je zult ervaren hoe het was tijdens een ABBA-concert in de jaren zeventig. Er zit nog veel meer in de koker, maar daar kan ik nu niets over zeggen… Laat je maar verrassen.”

“Ik luister nog regelmatig ABBA-nummers en kan daar soms nog steeds geëmotioneerd door raken”

De muziek van ABBA raakt mij enorm. Wordt u zelf ook geraakt door artiesten?
“Ja, absoluut! Ik ben een groot fan van Stevie Wonder en Michael Jackson. Toen ik Stevies album Songs in the Key of Life voor de eerste keer hoorde, werd ik verliefd op zijn muziek. Ik luister naar jazz, blues, klassiek en zelfs naar hiphop. Hedendaagse popmuziek vind ik niet echt interessant. Ik luister nog regelmatig ABBA-nummers en kan daar soms nog steeds geëmotioneerd door raken.”

Waarom denkt u dat ABBA zo geliefd is binnen de homogemeenschap?
“Jullie kunnen deze vraag beter beantwoorden dan ik, [harde lach]. Ik heb er eerlijk gezegd nooit echt over nagedacht. Waarom zou ik? Ik hou van mensen zoals ze zijn en hun seksuele voorkeur boeit me niet. Het heeft waarschijnlijk te maken met de combinatie van onze stemmen, de ogenschijnlijk vrolijke nummers in samenhang met de melancholische ondertoon.”

Kun u iets meer over vertellen over de autobiografie waaraan u werkt?
“Ik ben nu bezig met een boek gebaseerd op mijn leven, hoewel het geen standaard autobiografie zal zijn. Het heeft meer de vorm van een sprookje waarin een oudere vrouw en een dier elkaar hun levensverhaal vertellen. En die oude vrouw ben ik. Als het klaar is, dan zal het een fantastisch verhaal zijn.”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau