De Queer Boekentips van Linda Duits

"Dit is hét boek dat iedere homoman moet lezen"

09 september 2018, Roel Janssen, 5 minuten

Sociaal-wetenschapper Linda Duits bracht onlangs haar nieuwste boek Seks op z’n Duits uit. Een bundel scherpe columns over seks. Speciaal voor ons deelt ze haar queer boekentips.

Alan Downs - The Velvet Rage: Overcoming the Pain of Growing Up Gay in a Straight Man's World

Wat betekent het om op te groeien in een heteronormatieve wereld? Hoewel acceptatie van homo’s historisch hoog is, kampen veel homomannen met depressie, zelfmoordgedachten en overmatig drugsgebruik. Waarom blijken relaties tussen mannen vaak zo destructief? Psycholoog Downs put uit zijn eigen praktijk en geeft veel casestudies van echte mannen met echte, herkenbare problemen. Hij legt uit hoe om te gaan met uitsluiting die je hebt gevoeld, vroeger en nu. Het is hét boek dat iedere homoman (en iedereen die een homoman kent) gelezen moet hebben. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

272 pagina’s - Ingram Publisher Services US

The Velvet Rage

Judith Butler - Gender Trouble (of Bodies That Matter)

Butler is de queen van queertheorie. Gender bestaat niet, betoogt ze, er is geen identiteit die voorafgaat aan de performances waarmee we de fictie van gender waarmaken. We doen gender: met de manier waarop we lopen, hoe we praten, wat we consumeren. Ze maakt gehakt van het dichotoom denken over sekse (man of vrouw en niks ertussenin). Dit is waar actuele ideeën over fluïde seksuele en genderidentiteiten geboren zijn. Gender Trouble is het oorspronkelijke werk, maar het is lastig te lezen vanwege het filosofisch jargon. In Bodies That Matter legt Butler het iets toegankelijker uit. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

272 pagina’s - Taylor & Francis Ltd

Gender Trouble

Gayle Rubin - Deviations: A Gayle Rubin Reader

Gayle Rubin is de pionier van sekspositief feminisme: ze verkent hoe we naar seks kunnen kijken op een manier die inclusief is voor seksuele variaties, zoals fetisjen. Rubin schrijft vanuit haar eigen positie als lesbienne met een voorkeur voor BDSM, wat bijvoorbeeld goed te merken is in een essay over de befaamde fistingclub The Catacombs. Mijn absolute favoriet is ‘Thinking Sex: Notes for a Radical Theory of the Politics of Sexuality’. Rubin bekritiseert daarin wat als maatschappelijk geaccepteerde seks wordt gezien: vanille seks tussen twee mensen, zonder speeltjes, zonder betaling, achter de gordijnen, etc. Als je vrij wil denken over seksualiteit, dan is Rubin het perfecte voorbeeld. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

504 pagina’s - Duke University Press

Deviations

Michel Foucault - The History Of Sexuality

Michel Foucault was een Franse filosoof en historicus. Dit was zijn laatste grote project voordat hij in 1984 stierf aan de gevolgen van aids. In drie delen traceert hij verschillende manieren van denken over seksualiteit door de geschiedenis heen. De vertogen die over seks bestaan, bepalen namelijk hoe we onze seksualiteit kunnen beleven. In deel I, dat het meest gelezen is, bespreekt hij de Victoriaanse tijd. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

168 pagina’s - Random House Usa Inc

The History of Sexuality

Gloria Wekker - White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race

Hoe kan het toch dat zo veel homomannen PVV stemmen? Waarom weten we zo weinig over de geschiedenis van lesbische vrouwen van kleur in Nederland? Hoe kan het dat LHBTQ-acceptatie onderdeel is van nationale identiteit, maar er nog steeds zo veel homofoob en transfoob geweld is? Het antwoord ligt in de ontwikkeling van de LHBTQ-beweging(en) in Nederland. Gloria Wekker wijdt een hoofdstuk aan homonostalgie en postkolonialisme met de vraag: waar zijn alle kritische witte homomannen toch gebleven? Ook de rest van het boek is voor queers de moeite waard, want solidariteit tussen gemarginaliseerde groepen is de enige manier om ongelijkheid rechtvaardig te bestrijden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

240 pagina’s - Duke University Press

White Innocence

Winq kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt.

Coverbeeld: Cora Hendriks

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

Winq tipt: vijf nieuwe regenboogboeken

De Queer Boekentips van Splinter Chabot

Winq tipt: drie nieuwe regenboogboeken

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Mirella van Markus

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

De Queer Boekentips van Micha Meinderts

De Queer Boekentips van Boris Dittrich

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau