Het initiatief van de regenboogshirts lag bij de Football Association of Ireland (FAI). De organisatie schreef op Twitter: 'Dit is niet zomaar een nummer, dit is niet zomaar een shirt. Het is een statement', gevolgd door de tekst dat Ierland LHBTI-rechten ondersteunt.

De wedstrijd werd gespeeld in Dublin, trok 32.300 voetbalfans en werd gewonnen door Ierland. De meeste fans waren enthousiast over de actie.

Shirts te koop
De Amerikaanse voetbalbond vraagt op soortgelijke wijze aandacht voor de LHBTI-gemeenschap en gaat geld inzamelen om organisaties te ondersteunen. Zowel het heren- als damesteam zal de komende weken spelen in een Pride-shirt. Nadat de wedstrijden zijn afgelopen, zullen de gedragen shirts worden verkocht.

Geloof
Tot dusver heeft één speler aangekondigd te weigeren het Pride-shirt te dragen. Verdediger Jaelene Hinkle heeft gemeld dat ze het shirt niet kan dragen vanwege haar geloofsovertuiging en heeft om die reden bedankt voor haar deelname aan het nationale elftal.

Op dit moment zijn er twee openlijk homoseksuele voetbalprofessionals: de Britse Liam Davis en Anton Hysén, een Zweed die in het Verenigd Koninkrijk is geboren. Nummer drie was de Amerikaanse Robbie Rogers, maar die is vorig jaar met voetbalpensioen gegaan.