Bij memorial:

Duitse president vraagt vergeving voor vervolging homo’s in WOII

Leestijd: < 1 min

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft zijn excuses aangeboden voor de vervolging, opsluiting, mishandeling en moord op LHBTI's tijdens het naziregime. Homomannen werden beschouwd als het laagste van het laagste in de hiërarchie van een concentratiekamp.

Meer dan honderdduizend mannen, vrouwen en non-genderconforme mensen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt vanwege hun seksualiteit. Ze werden opgesloten in concentratiekampen, waar velen de dood vonden.

In die kampen werden homomannen beschouwd als het laagste van het laagste. Ze werden constant geslagen en gemarteld waarbij hun testikels in kokend water werden gehangen, ze werden verkracht met afgebroken bezemstelen en gebruikt als oefendoelwit door soldaten van de SS. Ook werden ze gebruikt in wrede experimenten met het menselijk lichaam.

Lesbische vrouwen werden stelselmatig door officiers verkracht in bordelen, waar ze te werk werden gesteld.

Wetgeving
Na de Holocaust werden deze mensen weliswaar vrijgelaten, maar dat betekende niet dat ze hun rust hadden gevonden. Van 1945 tot 1969 werden nog eens vijftigduizend mannen veroordeeld vanwege hun homoseksualiteit onder de toen geldende wetten.

Pas in 1994 werd deze wetgeving definitief afgeschaft. Vorig jaar juni kregen de mannen die na de oorlog waren veroordeeld een pardon. Duizenden slachtoffers kregen een compensatie van drieduizend euro, plus vijftienhonderd euro voor ieder jaar dat ze tussen 1945 en 1969 in de gevangenis hebben doorgebracht.

Memorial
President Frank-Walter Steinmeier sprak tijdens het tienjarige bestaan van het memorial dat stilstaat bij de vervolging van LHBTI's in nazi-Duitsland. Dat memorial staat in Berlijn en is een betonnen kubus met een klein venster, waardoor een video zichtbaar is met twee zoenende mannen. De zoen staat voor een uiting van liefde die ooit als crimineel werd bestempeld. De kubus zelf doet denken aan een tombe, die representatief is voor iedereen die slachtoffer is geworden.

Vergeving
Tijdens zijn toespraak stond Steinmeier niet alleen stil bij de gruweldaden in de oorlog, maar ook bij de tijd erna. Hij heeft zijn excuses gemaakt voor al het lijden dat heeft plaatsgevonden. “Daarom wil ik vandaag om vergeving vragen. Voor al het leiden en het onrecht dat mensen is aangedaan. En voor de lange stilte die daarna volgde.”

Bron: GayStarNews
Foto: Creative Commons

Powered by Labrador CMS