Welcome back!

Ex-Dolly Dots Esther en Anita gaan weer optreden

Nieuwe naam: Just a Little Bit More

06 juni 2018, Jaap Bartelds, 6 minuten

De Dolly Dots bestaan al jaren niet meer, maar nog altijd zingen velen hun liedjes luidkeels mee. Dat kan straks ook weer live, want Esther Oosterbeek en Anita Heilker gaan als duo het land in met de hits van weleer. We nemen ze hier nog even met je door.

Het idee voor de Dolly Dots was ontstaan bij Peter van Asten en Richard de Bois. Die hadden in 1978 het idee opgevat om een meidengroep te beginnen. Als eerste vroegen ze Angéla Kramers (Sjeel), die danste in het TROS Top 50-ballet. Anita Heilker en Esther Overbeek dansten daar ook. Die laatste twee hadden net een hit gescoord met The Surfers, ‘Windsurfin’ genaamd, en zagen de Dolly Dots wel zitten.

De volgende die erbij kwam was Patty Zomer. Sjeel, Anita, Esther en Patty hadden niet veel zangervaring, dus werd er gezocht naar een leadzangeres. Dat werd Angela Groothuizen, die echter niet zo'n zin had in een meidengroep en iets ruigers voor ogen had. Daarom droeg zij Ria Brieffies aan, die zangeres was bij The Vips. Bij haar kennismaking met de anderen ging Angela mee. Toen het bleek te klikken met de anderen, besloot ze alsnog mee te doen.

Hits
Hun eerste hit scoorden de Dolly Dots met ‘Tell It All About Boys’, dat meteen de top tien indook van de Nederlandse Top 40. Hits die volgden, waren ‘Radio’, ‘Rollerskating’, ‘Hela-Di-Ladi-Lo’, ‘Leila (Queen of Sheba)’, ‘P.S.’, ‘S.T.O.P.’, ‘Do You Wanna Wanna’, ‘Do Wah Diddy’, ‘All The Roses’, ‘Don’t Give Up’, ‘She’s A Liar’, ‘Give the Girl a Break’, ‘Only The Rain’ en ‘Unique’.

Barbiepop
De allergrootste hit scoorden ze met ‘Love Me Just A Little Bit More’, dat in 1983 de nummer één-positie wist te behalen. Het succesvolste jaar was 1984, met een tv-serie, een uitverkochte concertserie in het Amsterdamse Carré en een eigen poppenlijn. Van elke Dolly Dot was een Barbie-achtige pop gemaakt en ze waren razend populair. Behalve die van Ria Brieffies: die had in het echt kort haar en haar pop dus ook.

Film
In 1985 verliet Anita de Dolly Dots, omdat ze moeder werd. Een jaar later bracht ze nog een soloalbum uit. In 1986 maakten de Dolly Dots een film, Dutch Treat genaamd. Vlak daarvoor hadden ze de vaste producenten Van Asten en De Bois vervangen door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, die liedjes schreven voor Mai Tai. Helaas bleven de echte hits daarna uit. In 1988 huurden de Dolly Dots de bekende Engelse hitproducers Stock, Aitken en Waterman in om een doorbraak in Europa te bewerkstelligen. ‘What A Night’ werd alleen in Nederland een hitje.

Glenn Medeiros
Daarna was de koek op. Angela en Ria gingen solo, waarbij met name de eerste succesvol was met haar iets ruigere Angela & The Rude. Ria scoorde nog een hit met tienerster Glenn Medeiros, ‘Love Always Finds A Reason’. Esther en Patty gingen de stylingkant op en van Sjeel en Anita werd niet zo veel meer vernomen.

Reünie
In 1998 volgde een kortstondige reünie, naar aanleiding van een compilatie-album met alle hits. Op aandringen van Paul de Leeuw traden ze met drie nummers op in zijn show Laat de Leeuw. Ook volgde een eenmalig concert tijdens een personeelsfeest van Princess, waarvoor tweehonderd fans waren ingeloot.

Toppers
In 2007 volgde een tweede reünie, met optredens bij Vrienden van Amstel en in Ahoy. Een jaar later volgde een laatste afscheidsconcert. In 2009 overleed Ria aan de gevolgen van longkanker. De overige Dolly Dots kwamen in 2016 weer even bij elkaar voor een gastoptreden bij De Toppers.

Duo
Nu volgt er opnieuw een samenwerking tussen Esther (58) en Anita (57). Ze gaan als duo optreden onder de naam Just A Little Bit More, met de grootste hits van de Dolly Dots als repertoire.

"Afgelopen jaar deden we samen mee aan De Slechtste Chauffeur van Nederland VIPS. Daarop kwamen zoveel positieve reacties. Ook van zaaleigenaren die ons wilden hebben voor een optreden. Dat sprak ons wel aan", zegt Oosterbeek in De Telegraaf. "Vandaar dat we vanaf vandaag beschikbaar zijn voor feesten en partijen."

Dolenthousiast
"Weet je wat het is? Door de jaren heen zijn er altijd aanvragen voor boekingen binnen blijven komen. Esther en ik hebben altijd al een bijzondere klik gehad, al vanaf het begin. We zijn al meer dan dertig jaar vriendinnen, door dik en dun. Toen het idee kwam voor een duo met Esther was ik direct dolenthousiast."

Volgens Heilker staan de andere overgebleven Dolly Dots, Angela Groothuizen, Angéla Kramers en Patty Zomer, achter hun initiatief. "En dat voelt goed", zegt ze.

Hier een selectie van de leukste liedjes van de Dolly Dots.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau