Nadat het huwelijk in mei 2017 was opengesteld voor M/M en V/V, volgde in december een stemronde waarbij die openstelling weer werd teruggedraaid. Daarvoor in de plaats kwam een geregistreerd partnerschap, dat onder geen beding ‘huwelijk’ mocht worden genoemd.

Dat was onterecht, zo heeft het hoogste gerechtshof nu geoordeeld. Volgens de grondwet van Bermuda heeft iedereen gelijke rechten en mogen homo’s, lesbiennes en iedereen daartussenin gewoon met elkaar trouwen.

Met dank aan de cruiseschepen
Homorechtenorganisatie OUTBermuda voerde een campagne om de openstelling van het huwelijk voor elkaar te krijgen. Hiervoor lobbyden ze succesvol bij de cruiseschepen-industrie – meer dan honderdduizend toeristen bezoeken Bermuda ieder jaar per schip. Met het verkregen geld werd de campagne bekostigd.

“Liefde wint opnieuw!”, zeggen Zakiya Johnson Lord en Adrian Hartnett-Beasley van OUTBermuda. “Gelijkheid is ons geboorterecht. Ieder huwelijk is nu gelijk.”

Referendum
In juni 2016 werd een referendum gehouden onder de 65.000 inwoners van Bermuda, een eilandengroep in de Noord-Atlantische Oceaan. 69 procent stemde tegen de openstelling van het huwelijk, slechts 31 procent was voor. Maar omdat de opkomst slechts 46,89 procent was, bleek het referendum niet geldig.

Bron: Gay Times
Foto: Rainbow Alliance of Bermuda