Opvallend is de keuze voor Henny Huisman. Die liet zich enkele jaren geleden nog uitroepen tot ‘Homovader van Nederland’ en had zichzelf ook al eens aangeboden voor de Canal Parade.

Bij het jureren staat de inhoud van het festival centraal, zo schrijft Pride Amsterdam. Dit jaar is het thema ‘Heroes’. De jury, die zichtbaar aan het werk zal zijn op de VIP-tribune ter hoogte van de sluizen in de Amstel, beoordeelt de boten op basis van drie criteria.

Dit zijn ze: wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de beste uitvoering? En welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema? Met andere woorden: “Thematische boten die hun nek uitsteken, hebben net zoveel kans als een mooi uitgevoerde boot”, aldus juryvoorzitter Cornald Maas.

Ook het publiek kan stemmen op een favoriete boot, via de Pride-app.

Parels van de Parade
Dit jaar zullen weer tachtig boten door de grachten varen. Het draait bij deze editie vooral om mensenrechten in de wereld. In dit kader zijn drie boten uitgeroepen tot zogeheten ‘parels van de parade’: die van Amnesty International, Greenpeace en het College voor de Rechten van de Mens.

Iraanse boot
Speciale aandacht is er ook voor de Iraanse boot. Die bleef vorig jaar vanwege startproblemen hangen aan het begin van de Nieuwe Herengracht. Directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride: “Gelukkig varen ze dit jaar weer mee. Het is een belangrijke boot. Immers, in Iran riskeren homo’s marteling en de doodstraf. Het is dus erg moedig en belangrijk dat deze boot meevaart door de Amsterdamse grachten.” 

De Canal Parade is dit jaar op zaterdag 4 augustus.

Foto: Danny de Vries voor stichting Amsterdam Gay Pride