Uit de kunst

Jochem Brouwer fotografeert de mode van Frank Govers

Een interview over Frank Govers en Brouwers expositie

Leestijd: < 1 min

Op zeventienjarige leeftijd begon Jochem Brouwer met het fotograferen van de modeshows van couturier Frank Govers. Die vroeg hem een jaar later voor zijn officiële persfoto’s. Tot het einde van Govers’ carrière bleef Brouwer dit doen. Nu is er een expositie in de KYAS ART SALON in Amsterdam. Wij interviewden Jochem Brouwer over zijn werk en over Frank Govers.

Om te beginnen een kleine introductie van Frank Govers (1932 – 1997). Govers was een grootheid in de Nederlandse couturewereld, die zijn loopbaan als ontwerper begon na een start als etaleur.

In zijn eerste periode maakte Govers kleurrijke ontwerpen met het gebruik van veel stof. Deze uitbundige en gewaagde creaties maakten hem een gewild ontwerper waarvoor hij twee jaar voor zijn overlijden een Koninklijke onderscheiding ontving.

Aan het einde van zijn leven raakte Govers geïnspireerd door de Parijse modehuizen, wat zich uitte in wijdse  silhouetten. Gedurende de laatste zes jaar van Govers’ carrière maakte Jochem Brouwer iconische analoge beelden van deze creaties. Met hem blikken we terug op het werk van Govers en op zijn eigen werk.

Jochem Brouwer
Een portret van Jochem Brouwer door Milou Hermus uit de serie Hollandse Heren

Hoe ben je begonnen als fotograaf, waar kwam die passie voor fotograferen vandaan, wat voor werk maak je zoal?

“Ik was veertien jaar toen ik die passie ontdekte. We waren in San Francisco en iedereen fotografeerde zich suf. Behalve ik, want ik had geen camera. Toen ik die kocht, bleek ik talent te hebben.

Iets later werkte ik achter de schermen bij Frank Govers, daar hielp ik hem met de modeshows. Ik heb hem toen gevraagd of ik foto’s mocht maken, wat mocht.

Tegenwoordig maak ik portretten, ik ben goed met mensen. Ook wil ik weer de mode in. Ik ben er een tijd tussenuit geweest, we hadden een bed & breakfast in Frankrijk. Nadat mijn vriend zelfmoord heeft gepleegd, ben ik teruggekeerd naar Nederland en moest ik opnieuw beginnen.

De fotografie is erg veranderd, zeker in de modewereld. Met deze tentoonstelling zet ik een grote stap als kunstenaar. Ik ben verlegen van aard en ben niet goed in mezelf verkopen. Juist daarom ben ik zo blij om nu in een galerie te hangen. Kaoru Yamamoto van KYAS zei meteen ja toen ze het zag. Dat is me nog nooit overkomen.”

Jochem Brouwer
Model: Carmen

Wat weet je nog over de eerste ontmoeting met Frank Govers?

"Mijn moeder was journaliste en nam mij mee naar zijn modeshow in Park Plaza, aan het Rokin in Amsterdam. Ik was meteen gefascineerd, overdonderd zelfs. Wat vond ik het allemaal prachtig en mooi. Ik vroeg Frank om een handtekening, dat vond hij leuk.

Ik heb mode niet van huis uit meegekregen, mijn ouders waren stoffige intellectuelen. Ik moest met mijn vuist op tafel slaan om mijn moeder zover te krijgen dat ze zich een beetje leuk ging kleden. Ze ging overstag, maar het werk van Frank vond ze een beetje te veel van het goede. Uiteindelijk heeft ze een avondjurk van Frank gekocht, in de uitverkoop.”

Jochem Brouwer
Model: Monique

Wat sprak of spreekt jou zo aan in het werk van Frank Govers?

“De schoonheid. Af en toe dacht ik wel: Frank, wat doe je nu? Maar sommige stukken zijn echt perfect. Niet alle modellen konden die kleding dragen. Modellen moesten mooi zijn en goed lopen. Het waren echte vrouwen en niet van die graatmagere tieners die je nu overal ziet.

Zo ontdekte Frank zijn Shirley, bij de uitgang van het Flora Theater, later de iT, nadat hij een black beauty contest had gejureerd. Zij had niet meegedaan, hij pikte haar er na afloop uit. Shirley had allure en was chique, een toonbeeld van elegantie.

Frank had niet echt een muze, zoals Fong Leng die zag in Mathilde Willink. Mathilde woonde na haar scheiding in een villa op de Weteringschans, Frank woonde met zijn partner Uwe een eindje verderop naast Paradiso.

Vooral Mathilde en Uwe waren heel close. Henk van der Meyden kwam over z’n toeren Frank en Uwe halen in de nacht dat Mathilde in ontluisterende toestand dood lag in haar huis.

Frank was trouwens eerder zelf een muze, van Liesbeth List en Emmy Verheij. Die liepen weg met zijn couture.”

Jochem Brouwer
Model: Shirley

Jullie hadden een bijzondere band, deden jullie veel samen? Stappen en dat soort dingen?

"Frank liet merken dat hij me leuk vond. Dat vond ik prima, er gebeurde verder niets en ik heb zijn avances voorbij laten gaan. Wel werd ik er onzeker van. Ik dacht dat hij me voor die foto’s vroeg omdat hij me leuk vond, niet omdat ik zo goed was.

Frank ging vaak van café naar café, hij had het naar zijn zin in de Jordaan en bij het Rembrandtplein. Iedereen herkende Frank, vooral vanwege zijn Robijn-reclames. Ik heb Frank altijd gezien als mijn boegbeeld, mijn voorbeeld. En ook een voorbeeld van hoe twee mannen samenwonen, met alle ruzies en drank van dien."

Een compliment over mijn fotografie kreeg ik zelden, maar hoe vaak Frank heeft gezegd: ‘O, wat ben je toch intelligent, kleine dokter Freud’

''Op zondag belde ik op of ik langs mocht komen. Was ik alleen met Frank, dan stelde ik veel vragen, keken we video’s van modeshows of we waren gewoon stil, in gedachten verzonken. Samen kunnen zwijgen, vind ik mooi.

Soms zat ik als een therapeut tussen Frank en Uwe in als ze ruzie hadden. Een compliment over mijn fotografie kreeg ik zelden, maar hoe vaak Frank heeft gezegd: ‘O, wat ben je toch intelligent, kleine dokter Freud’, nadat ik een dreigend brandje had geblust.

Ik was ook weleens alleen in de blauwe kamer. Dan trok ik alle kunstboeken uit de kast. Mapplethorpe voorop. En Erwin Olaf.''

Jochem Brouwer
Model: Monique

Wat heeft Frank Govers volgens jou bijgedragen aan de Nederlandse of internationale modewereld?

“Wat Frank maakte was superchic en geciviliseerd, voor Nederlandse begrippen had het echt allure. Niet alles was kunst, maar sommige stukken wel. Ik zag hem altijd als een echte kunstenaar.

Ik heb nooit begrepen dat hij niet door Hollywood is omarmd, zijn avondjurken waren geknipt voor de rode loper. Maar Frank woonde als kind in Tiel en werkte vanuit Amsterdam. Dat vond hij denk ik al een grote stap. Maar hij heeft voor Nederland iets neergezet van internationaal niveau.”

Als je terugblikt op zijn werk als couturier, is er dan een rode draad te bespeuren?

“Frank was echt de meest overdadige ontwerper die we ooit hebben gehad in Nederland. Hij mixte kleuren en patronen, ruiten en stippen, strikken, alles was mogelijk.

Of hij invloed heeft op hedendaagse ontwerpers? Dat kan ik niet zeggen. Misschien ook omdat het niet meer te doen is om zestig meter stof voor een creatie te gebruiken. Dat is wat Frank kenmerkte: hij pakte altijd groots en meeslepend uit.”

Jochem Brouwer
Model: Monique

Hoe leeft Frank Govers voort, anno 2018?

“Hij leeft helemaal niet voort, dat is het 'm juist. Frank is gestorven voordat de digitale revolutie aanbrak, hij dreigt nu langzaam te verdwijnen.

Een aantal mensen is nu bezig om hem in het zonnetje te zetten. Ik met mijn expositie bij KYAS en een boek dat is samengesteld en vormgegeven door Willem Morelis, met een voorwoord van Pauline Terreehorst.

Emilie Bouwman, die de shows van Frank Govers organiseerde, presenteert tijdens WeMakeThe.City een modeshow met ontwerpen van Govers en ze presenteert een documentaire.”

Jochem Brouwer
Model: Debra

Wat was voor jou de reden om juist nu met een tentoonstelling te komen?

“Het kwam goed uit in de planning van KYAS. Toen ik twee jaar geleden in mijn archief keek, dacht ik: hier kan ik wel wat mee. Voor de expositie heb ik maar 22 foto’s uitgekozen, omdat ik dat echt heel goede foto’s vind.

Het boek doet meer recht aan Frank zijn oeuvre. Frank hoort bij de geschiedenis van ons land. Hij is samen met modeontwerper Max Heymans geëerd met een eigen glas-in-lood-raam in het Rijksmuseum. Maar dat is natuurlijk niet genoeg.

Tijdens de opening van de expositie reik ik een eerste exemplaar van het boek uit aan Hedy d’Ancona, in die tijd minister van Cultuur. Nog een leuk detail: Frank Govers woonde aan de Keizersgracht 500, de galerie waar ik exposeer zit ook aan de Keizersgracht. De cirkel is rond.”

Tentoonstelling:

The Glamour of Frank Govers – fotografie Jochem Brouwer
KYAS ART SALON, Keizersgracht 221, Amsterdam
Opening en boekpresentatie: 21 juni, 17:00 – 21:00 uur
Looptijd: 21 juni – 19 juli 2018, open op afspraak
www.kyasartsalon.com

Jochem Brouwer
Jochem Brouwer
Powered by Labrador CMS