Het initiatief voor het Gayformatorisch Dagblad ligt bij de organisatie van de Roze Maandag, dat jaarlijks evenementen organiseert op de maandag tijdens de Tilburgse kermis. In deze speciale kranteneditie staat de combinatie van geloof en geaardheid centraal. Vooralsnog verschijnt de krant digitaal, maar mogelijk zal er tijdens de Roze Maandag een papieren versie worden verspreid.

Geloof en geaardheid
Op de website van Roze Maandag staat al een opzet van het Gayformatorisch Dagblad, met daarop teksten als ‘Geloof en geaardheid hand in hand’ en ‘Roze Maandag wil verschillen vieren’. In een open brief richt de organisatie zich tot de organisatie Gezin in Gevaar, dat de flyers liet meesturen met het Reformatorisch Dagblad.

'Vervelend hè?'
Er staat onder meer te lezen: 'Vervelend he? Als zo veel mensen zich tegen je keren. Wij weten hoe het voelt. Ons overkomt het elke dag. Niet omdat wij - zoals jullie - ergens in geloven, maar omdat we zijn wie we zijn.'

Ze vervolgen: 'We snappen niet waar jullie acties vandaan komen. Jullie geloof en het boek dat erbij hoort, prediken verdraagzaamheid en naastenliefde. En toch, steeds als onze geaardheid boven het maaiveld uitkomt, in de pers, in de reclame of in een feest als Roze Maandag, grijpen jullie en andere groepen die kans aan om ons te uit te sluiten. Krijgen we stempels als 'onzedelijk' en 'abnormaal'. Serveren jullie ons af als afvallige, verwarde mensen die een keuze hebben in wie ze liefhebben. Als mensen die geen plek hebben in deze maatschappij.'

Positief
Rona van der Heijden is voorzitter van stichting Roze Maadag. Zij heeft de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad uitgenodigd een bijdrage te leveren. Daar is positief op gereageerd.

Het Gayformatorisch Dagblad wordt op 27 juni gepresenteerd op de Tilburgse kermis.