Tan France woonde met zijn Pakistaanse ouders in Groot-Brittannië. Zijn vader overleed toen hij dertien was en vanaf zijn vijftiende moest Tan van zijn moeder elke dag naar de moskee om te bidden.

In een podcast van Queer Eye-collega Jonathan van Ness vertelt Tan over de relatie met zijn familie, en hoe die is veranderd toen hij met Queer Eye begon.

Over zijn vader vertelt hij: “Mijn vader was geïnteresseerd in cultuur en was veel westerser dan mijn moeder. Toen ik uit de kast kwam, voelde ik me opgelucht, want ik had mijn leven anders nooit zo kunnen leiden als ik nu.”

Geheime relatie
Tan is niet onterfd, waar hij voor vreesde, en er was wél contact, maar tot voor kort minimaal. Zo hield hij tot december vorig jaar zijn toen al tien jaar durende relatie geheim voor zijn moeder en de rest van de familie.  Toen Tan vertelde dat hij ging trouwen, wilden ze de naam van zijn partner niet horen en ze kwamen ook niet naar de bruiloft.

Toen hij als mode-expert aan de slag ging bij Queer Eye, vertelde hij zijn familie: “Jullie krijgen nu te zien hoe ik leef. Ik ga hier niet mee stoppen, dit is het leven waarvoor ik heb gekozen. Dit kunnen jullie accepteren en zo niet: dan wil ik geen onderdeel meer zijn van jullie levens.”

Conversieprogramma
Dan vertelt Tan hoe zijn familie reageerde. “Ze wilden niet kijken, omdat ze dachten dat het een soort gay-conversieprogramma was, maar dan omgekeerd. Ze dachten dat we het land door zouden gaan om mensen aan te moedigen homoseksueel te worden.”

Maar ze keken toch, en de stemming sloeg totaal om. “Plotseling kreeg ik te horen dat ze heel erg trots op me waren. Ze vonden het beter dan ze ooit hadden verwacht. Ze zagen waar ik mee bezig was en dat ik gewoon mezelf ben gebleven. Hierdoor is onze relatie enorm veranderd.”

Tan woont nu in de VS. “We skypen nu veel met elkaar. Ze vragen nu ook naar mijn man Robin, van wie ze tien jaar lang zijn naam niet hebben genoemd. Het is een bijzonder proces.”

Het tweede seizoen van Queer Eye staat nu op Netflix.

Bron: GayStarNews