5 dingen die je moet weten over PrEP

"PrEP is al verkrijgbaar voor tussen de € 50,- en € 100,-"

23 juni 2018, 2 minuten

Sinds de prijsdaling eind 2017 gaat het hard met PrEP in Nederland. Steeds meer mannen vragen hun huisarts om het hiv-preventiemiddel voor te schrijven. Als jij tot die groep mannen behoort, zijn dit 5 feiten die jij echt moet weten over PrEP.

1. Doe vooraf een hiv-test

Voordat je met PrEP begint, moet je er absoluut zeker van zijn dat je geen hiv hebt. Het heeft anders weinig zin om een hiv-preventiepil te slikken. Bovendien kan PrEP er voor zorgen dat gewone hiv-medicatie minder goed aanslaat. Dit komt omdat in PrEP 2 van de 3 middelen uit hiv-medicatie zitten. Die 2 zijn voldoende om hiv te voorkomen, maar niet om een al bestaande hiv-infectie mee te behandelen.

2. PrEP werkt

Bij goed gebruik is PrEP een uitstekend middel om je tegen hiv te beschermen. Het is hierin zelfs effectiever dan een condoom! Toch is het nog geen tijd om het rubber voorgoed vaarwel te zeggen: condooms gebruiken blijft de enige manier om de kans op soa’s te verkleinen.

3. Als je trouw slikt

Therapietrouw is belangrijk voor een goede werking van PrEP. Dat betekent dat je elke dag, op hetzelfde tijdstip, een pil slikt. Het is ook mogelijk om alleen rondom seks PrEP te gebruiken. Dan neem je 24 tot 2 uur vóórdat je seks hebt 2 pillen. Op hetzelfde tijdstip 1 en 2 dagen later, neem je nog eens 1 pil. Gebruik een app of de wekkerfunctie van je telefoon om je eraan te herinneren. Op Mantotman.nl/slikschema vind je handige schema’s. 

4. De prijs van PrEP

Sinds eind 2017 is PrEP een stuk goedkoper geworden. Moest je er eerst nog € 500,- per maand voor neerleggen, tegenwoordig zijn er varianten in Nederland te koop voor prijzen tussen de € 50,- en € 100,-. Dat is een stuk beter te doen, maar je moet dit wel zelf betalen. Het wordt nog niet vergoed. Ook de kosten van de verschillende controles (hiv en soa-test, nierfunctie) die nodig zijn, moet je er nog bijrekenen. Deze gaan af van je eigen risico.

5. Bijwerkingen zijn er nauwelijks

De middelen in PrEP worden al jaren gebruikt in hiv-medicatie. Vrijwel niemand ervaart bijwerkingen. Bij 1 op de 200 mensen zorgt PrEP voor nierproblemen. PrEP kan over het algemeen gewoon gecombineerd worden met andere medicijnen, drugs en alcohol. Bespreek met je huisarts of PrEP veilig kan worden gebruikt met je andere medicijnen.

Op Mantotman.nl/prep vind je álles wat je moet weten over de hiv-preventiepil.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau