Wie de Roze Zaterdag in 2020 wél organiseert, wordt in Gouda bekendgemaakt, waar komende zaterdag alles roze kleurt. Het wordt een stad die nog niet eerder een Roze Zaterdag heeft gehost. De initiatiefnemers snappen dit wel. “Uiteraard is het jammer, want je bent er toch een hele lange tijd met een groep mensen mee bezig geweest, zowel op bestuurlijk als organisatorisch gebied, maar wij hadden al een back-upplan en gaan dus gewoon door, alleen met een twist”, zeggen organisatoren Niek lá Mon en Hendrik Karabagias.

Waar die twist uit bestaat: misschien geen officiële Roze Zaterdag, maar een heus Pride-weekend, met als klapstuk de Canal Pride Zwolle met het thema ‘Join the Heartbeat’. Het belangrijkste doel van Roze Zaterdag is om de zichtbaarheid te vergroten. “Met de Canal Pride en het Pride Weekend hopen wij niet alleen de acceptatie, maar juist ook de emancipatie te vergroten. Door samenwerking met lokale ondernemers, het open karakter en de lage drempel van de botenparade willen we de verbinding aangaan met de Zwolse bevolking en alle bezoekers van de parade.”

Het is de eerste keer dat een stad in de provincie Overijssel zoiets organiseert. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt.

Foto: Creative Commons