Roseanne was in de jaren negentig een van de meest bekeken series op de Amerikaanse tv. Ook in Nederland zagen velen hoe de familie Connor de eindjes aan elkaar probeerde te knopen en hun kinderen in het gareel probeerden te houden.

De sitcom was een realistische verademing te midden van de keurige gezins-komedies die gingen over puberpijntjes (Growing Pains), een aangelopen alien (Alf) of een gillende nanny (The Nanny). Je had eigenlijk alleen Married With Children en Roseanne, die over ‘gewone’ mensenproblemen gingen. Bij Married lag het er zo dik bovenop dat het karikaturen waren, maar de avonturen van Dan, Roseanne, Becky, Darlene, DJ en aanverwante familieleden en vrienden waren echt.

Donald Trump
Roseanne Barr ging in interviews altijd vol op het orgel. Ze maakte zich niet geliefd toen ze voorafgaand aan een belangrijke sportwedstrijd het Amerikaanse volkslied zo vals mogelijk zong, voor een miljoenenpubliek. De laatste jaren was ze vooral omstreden vanwege haar rants op Twitter, het delen van fake news en complottheorieën en haar openlijke steun aan Donald Trump.

Toen bleek dat Roseanne in de nieuwe serie ook een aanhanger van Trump was, kreeg ze wederom kritiek. Hoe kon het dat de vrijgevochten vrouw uit de jaren negentig, die ooit pro-gay, pro-abortus en anti-autoritair gedrag was, ineens op zo’n figuur had kunnen stemmen? 

Progressief
In de nieuwe Roseanne zagen we overigens vooral progressieve rollen. Zo was het zoontje van Darlene, een tiener van elf, uitgesproken wat betreft kledingstijl, waar Dan en Roseanne weliswaar terughoudend op reageerden, maar vooral uit bezorgdheid over het jongetje. In een andere aflevering neemt Roseanne het op voor haar moslimbuurvrouw.

De nieuwe serie was een enorm succes, niet gek dus dat tv-zender ABC al snel een tweede seizoen bestelde. Maar toen deed Roseanne Barr enkele racistische uitspraken op Twitter en trok ABC de plannen in. Onder geen beding wilden ze verder met iemand die zich zo liet gaan. Dit tot grote spijt van Sara Gilbert, die Darlene speelt. Zij was de motor achter de comeback.

Gilbert vond dat Amerika juist nu, in tijden van Trump, een serie kon gebruiken waarin de problemen van de Amerikaanse onderklasse te zien waren.

Spijt
Nu komt er alsnog een vervolg. In een statement heeft ABC bekendgemaakt dat Roseanne verdergaat als The Connors, zonder Roseanne zelf. Aanvankelijk zou dat lastig zijn, omdat Roseanne Barr royalties zou moeten ontvangen, aangezien zij de serie en de karakters mede heeft bedacht. Daar heeft zij nu afstand van gedaan.

Roseanne heeft zelf ook gereageerd. Ze schrijft: 'Ik heb spijt van de dingen die ertoe hebben geleid dat ik uit de serie ben gezet. Ik heb overal afstand van gedaan, zodat tweehonderd banen van de crew en de cast zijn gered. Ik wens alle betrokkenen het beste toe.'

Aan het einde van het comeback-seizoen hadden Dan en Roseanne genoeg geld bijeen gesprokkeld voor een operatie van Roseanne, die nauwelijks nog kon lopen vanwege een kapotte knie. Hoogstwaarschijnlijk blijft ze erin en zullen de Connortjes doorgaan zonder haar.

Het nieuwe seizoen van The Connors verschijnt in het najaar op tv.

Bron: ABC