Budweiser sponsort zowel Pride als het WK Voetbal in Rusland: is dat niet raar?

25 juni 2018, Winq redactie, 3 minuten

Activisten hebben biermerk Budweiser gevraagd waarom ze het WK Voetbal in Rusland ondersteunen als sponsor. Het land houdt er anti-homowetgeving op na. Hoe rijmen ze dat met het sponsoren van Pride-evenementen, elders ter wereld?

In Rusland is het verboden om homoseksualiteit op welke manier dan ook in het openbaar te laten zien, want dat is propaganda volgens de Russische overheid. Tsjetsjenië valt officieel onder het gezag van Rusland. Daar worden mannen vervolgd, verjaagd en vermoord omdat ze homoseksueel zijn.

Een groep Amerikaanse activisten uit New York, Voices4 genaamd, heeft nu een oproep gedaan aan biermerk Budweiser, dat sponsor is van het WK Voetbal in Rusland. Ze zijn een campagne gestart waarin ze stellen dat Budweiser het niet kan maken om geld te steken in een homofoob en gewelddadig land als Rusland.

Pride of genocide?
“Budweiser kan nog zo hard in hun commercials roepen dat hun bier voor iedereen is en dat diversiteit belangrijk voor ze is, maar dat ze tegelijkertijd een land als Rusland ondersteunen, kunnen we hier niet mee rijmen”, zegt Elly Brinkley van Voices4. “In de VS ondersteunt Budweiser verschillende Pride-evenementen. Wij vinden dat ze moeten kiezen: vier onze Pride of support onze genocide.”

Inmiddels is Budweiser via social media bestookt met reacties die zijn voorzien van de hashtag PrideOverGenocide. Budweiser heeft hierop besloten een aantal dagen geen nieuwe berichten op het eigen Instagram-account te plaatsen. Van een officiële reactie van het biermerk is het nog niet gekomen.

Homo-gerelateerd geweld
Tijdens het WK in Rusland heeft een aantal incidenten plaatsgevonden met homo-gerelateerd geweld. Een stel is in elkaar geslagen in Sint-Petersburg, een man is in het ziekenhuis opgenomen met zwaar hersenletsel. Activist Peter Tatchell werd opgepakt tijdens een demonstratie in Moskou. Ook waren er verschillende doodsbedreigingen en werd een regenboogvlag afgepakt van iemand in het publiek bij een wedstrijd.

Voices4 hierover: “Waarom denkt Budweiser dat ze een evenement kunnen sponsoren waarbij mensen op straat in elkaar worden geslagen omdat ze gay zijn, om tegelijkertijd mee te lopen in de Pride Parade van New York?”

Bron: GayStarNews | Foto: Creative Commons

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau