De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

30 juni 2018, 3 minuten

Schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout heeft al heel wat boeken op zijn naam staan, waaronder het deels autobiografische verhaal Gebr. over het verlies van zijn broer. Speciaal voor ons deelt hij zijn Queer Boekentips.

Aidan Chambers - Je moet dansen op mijn graf

Hal werd betrapt terwijl hij stond te dansen op het graf van zijn overleden vriend Barry. In korte en langere paragrafen komen we erachter wat daaraan voorafging. Nog steeds als jonge homo’s mij vragen welk boek ze moeten lezen, raad ik ze deze klassieke jeugdroman uit 1982 aan.

Querido Kinderboek - 240 pagina's 

Linda de Haan & Stern Nijland - Koning en koning

Voor zover ik weet het eerste homoprentenboek. Hoewel, er is ook eens een boek geweest over lesbische cavia’s, maar dat was volgens mij geen prentenboek. In dit verhaal moet de kroonprins trouwen, maar hij heeft geen zin in een prinses. Dat hij thuiskomt met een prins is voor heel wat landen reden geweest om het boek niet in vertaling uit te brengen. Daar staat tegenover dat er ook heel wat landen waren die dit boek vanwege het homo-aspect juist wél in vertaling uitbrachten. Het boek is uit de tijd dat mannen nog helemaal niet met elkaar konden trouwen.

Gottmer Uitgevers Groep - 32 pagina's 

Jacob Israel de Haan - Pijpelijntjes

Ik mocht omstreeks 1980 omslagen ontwerpen voor heruitgaven van dit boek en die andere homoroman van De Haan, Pathologieën. Ik vond Pijpelijntjes een fascinerend verhaal over de liefde van de hoofdpersoon voor een andere man, misschien vooral omdat de toon van het begin van de twintigste eeuw erin doorklinkt. Toen het boek uitkwam, probeerde de man die model stond voor de geliefde de hele oplage op te kopen, opdat niemand het boek onder ogen kreeg.

Uitgeverij Rainbow bv - 237 pagina's 

Gerbrand Bakker - Jasper en zijn knecht

Bakker ziet homoseksualiteit niet als een onderwerp om over te schrijven, en dat doet hij ook niet. In dit egodocument vertelt hij over zijn leven als alleenstaande homo die verslingerd raakt aan een hond. Meer is het niet en meer is ook beslist niet nodig. Fijn om eens te lezen over een homo zonder dat seks hem definieert.

De Arbeiderspers - 400 pagina's 

Ted van Lieshout - Gebr.

Het belangrijkse homoboek voor mij is mijn eigen boek. Toen mijn broer stierf aan een erfelijke ziekte, vlak voor het aidstijdperk, zwoer ik dat als het me lukte om schrijver te worden, ik een roman aan hem zou wijden. Dat lukte. Het boek is al die tijd in druk gebleven, viel flink in de prijzen en is in negen talen vertaald. Het gaat over twee homobroers in hun tienerjaren, van wie de jongste sterft. Mooi boek hoor!

Gottmer - 158 pagina's 

Coverbeeld: Ben Kleyn

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau