Nieuw in het Stadsarchief: de expositie Aids in Amsterdam

Aangrijpend en ontroerend

Leestijd: < 1 min

Met de tentoonstelling Aids in Amsterdam toont Stadsarchief Amsterdam beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Er zijn foto’s te zien die gemaakt zijn tussen 1981 en 1996.

Eind 1981 wordt een man met vreemde klachten opgenomen in het Amsterdams Medisch Centrum. Artsen weten zich geen raad en de man sterft. Het is het begin van een angstige en onzekere periode waarin de ziekte aids snel om zich heen grijpt.

De meeste Nederlandse slachtoffers vallen in Amsterdam waar verschillende groepen een verhoogd risico lopen op besmetting. Onder homo’s, drugsgebruikers en hemofiliepatiënten heerst grote onrust. Een medicijn is er niet, de diagnose aids is een doodsvonnis.

Buddy's en quilts
In de tentoonstelling Aids in Amsterdam toont Stadsarchief Amsterdam beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok.

Een tijd waarin we het begrip 'buddy' leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en omvangrijke herdenkings­bijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de expositie tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.

De tentoonstelling Aids in Amsterdam is te zien van 6 juli tot en met 2 september 2018 in de Centrale Hal van Stadsarchief Amsterdam. De toegang is gratis.

Positive Flame
Woensdag 25 juli van 17.00 tot 19.00 uur is er een meet & greet activiteit in het kader van de Positive Flame fakkeloptocht. Het Stadsarchief is een van de 37 plekken op de route van de Positive Flame Torch en organiseert een meet & greet op de tentoonstelling met fotograaf Han Singels (hij maakte begin jaren negentig de documentaire foto-opdracht Aids in Amsterdam). Stefan Silvestri van Stichting NAMENproject Nederland vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de AIDS Memorial Quilts.

Powered by Labrador CMS