Interview

Max kwam uit de kast bij zijn voetbalclub: “De reacties waren heel positief”

05 juli 2018, Roel Janssen, 2 minuten

Afgelopen week kwam de Amerikaanse profvoetballer Collin Martin uit de kast. Voor ons reden te praten met Max Kappert (24). Hij kwam een paar jaar geleden uit de kast bij zijn voetbalvereniging en vertelt ons hoe dat ging.

“Op mijn zeventiende kwam ik uit de kast”, vertelt Max. Hij speelde toen, en nu nog steeds, bij VV Hellendoorn. “Ik leerde mijn toenmalige vriendje kennen en vond dat een goed moment uit de kast te komen. Eerst vertelde ik het aan mijn ouders en vrienden, daarna ben ik naar de trainers van mijn voetbalclub gestapt.” Zijn broer en een aantal vrienden die ook voetbalden, stonden achter hem. “Mijn trainers reageerden heel goed. Ze waren trots dat ik het durfde te vertellen en gaven me een knuffel, dus dat ging eigenlijk heel makkelijk.”

Uit de kast bij zijn club
Direct daarna vertelde hij het aan zijn teamgenoten. “We kwamen samen en ik zei dat ik graag iets aan ze wilde vertellen. Sommigen hadden het totaal niet verwacht, dus die waren wel in shock. Homoseksualiteit leeft niet echt binnen de voetbalwereld, dus was best wel ongemakkelijk allemaal. Er was wat onwetendheid, veel hadden nooit een homo ontmoet.”

Max kreeg te maken met vooroordelen: “Mensen dachten dat homo’s altijd roze kleren aanhadden, dat soort dingen. Ik heb dat stereotype op onze voetbalclub flink doorbroken.” Er worden soms nog wel dingen naar hem geroepen, maar volgens hem gebeurt dat bij iedereen. “Vooral in het begin. Toen werd er weleens ‘homo’ naar mij geroepen, vervolgens kwamen mijn teamgenoten dan meteen excuses aanbieden. ‘Zo bedoelden we het niet Max’, dat soort dingen. Ik heb toen ook gezegd dat het mij niets uitmaakt. Dat de Max die uit de kast is, niemand anders is dan de Max die niet uit de kast was.”

“Het is eigenlijk belachelijk dat er met ‘homo’ gescholden wordt, maar ik doe het zelf ook”

‘Homo’ is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord in ons land. Max: “Het wordt gelinkt aan ‘mietje’. Ik zeg het ook weleens tegen iemand. Ik bedoel dan niet dat diegene ook echt homo is. Het is meer een definitie van iemand die vrouwelijk is, iemand die niet stoer is. Het is eigenlijk ook belachelijk dat daarmee gescholden wordt.”

Voorbeeldfunctie
Nadat Max uit de kast kwam, volgden er nog twee andere mannen. “Ik zie mezelf niet per se als een voorbeeld, maar ze zagen misschien hoe er bij mij op gereageerd werd en durfden het toen zelf ook.” Zelf had hij geen voorbeelden. “Maar ik was altijd al wel mezelf, ik moest alleen nog uit de kast komen. Ik ben heel dicht bij mezelf gebleven en ben, nadat ik uit de kast kwam, ook niet anders gaan doen. Misschien dat mensen daarom niet negatief reageerden.”

“Er zijn nog veel coming-outs nodig voordat homoseksualiteit in de voetbalwereld normaal gevonden wordt”

Collin Martin kwam onlangs als een van de weinige profvoetballers uit de kast. Genoeg die er - helaas - nog in zitten. “Het mooiste zou zijn als iedereen gewoon uit de kast zou komen, dan wordt het steeds normaler. Het is natuurlijk al zo dat er vijftig jaar geleden niemand uit de kast kwam en tegenwoordig een heleboel mensen dat wel durven. Ook nu in het voetbal. Ik hoop dat het binnen de voetbalwereld steeds normaler wordt, al zijn daar nog veel coming-outs voor nodig.”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau