Door middel van PrEP kunnen mensen die geen hiv hebben, een infectie voorkomen. De pil bevat twee werkzame stoffen die voorkomen dat hiv het lichaam binnendringt. Eerder daalde de prijs van PrEP reeds van een dikke vijfhonderd euro per maand naar ongeveer vijftig euro. De Gezondheidsraad adviseerde minister Bruins afgelopen maart reeds om PrEP te vergoeden voor MSM.

De medicijnen zijn naar schatting bestemd voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen. Minister Bruins denkt daardoor tweehonderdvijftig hiv-infecties per jaar te kunnen voorkomen. Het middel kan nu aangeschaft worden met een maximale eigen bijdrage van 25 procent, wat twaalf euro per maand zou betekenen en er wordt gevraagd of ze meedoen aan driemaandelijkse medische begeleiding.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland: “Ik ben bijzonder blij  dat er eindelijk een besluit is van de minister. Wij dringen al jaren aan om PrEP in Nederland te vergoeden. PrEP is simpelweg kostenbesparend, omdat je met het voorkomen van nieuwe infecties ook de kosten van levenslange behandeling van hiv voorkomt. Maar bovenal geeft PrEP mensen die een hoger risico op hiv lopen een extra mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partners.”

PrEP wordt reeds vergoed in Australië, Canada, Frankrijk, Israël, Kenia, Noorwegen, Zuid-Afrika en Verenigde Staten. Ook in België wordt PrEP sinds vorig jaar vergoed.

Bron: NOS