Helden op de werkvloer

“De tank met regenboog­vlag is een signaal naar de rest van de wereld”

20 juli 2018, Sara Luijters, 3 minuten

Jos van Winsen is algemeen directeur van Shell Pernis, de grootste aardolie-raffinaderij van Europa. Vorig jaar besloot hij om een reusachtige opslagtank te laten beschilderen met de bekende regenboogvlag, als onderdeel van het diversiteitsbeleid. Dit betekent veel voor process-operator Jordi Emaar. “Het geeft mij een veilig en goed gevoel.”

JE: “Toen ik drie jaar geleden bij Shell Pernis kwam werken, was dat best spannend. We zijn een groot bedrijf en een raffinaderij is nog een echte mannenwereld. Ik was bang wat mensen ervan zouden vinden dat ik gay ben. Toen ik uiteindelijk uit de kast kwam op het werk, voelde ik me daar heel onzeker over, maar de reacties van mijn collega’s waren gelukkig heel positief. Sindsdien voel ik mij veel vrijer, hoef ik niets meer te verbergen en kan ik volledig mezelf zijn.
Vlak na mijn coming-out is de regenboogvlag op de tank geschilderd en werden de regenboogkeycords geïntroduceerd voor de toegangspasjes van werknemers. Ook veel hetero’s dragen ze, als straight allies. Het geeft mij een heel veilig en goed gevoel dat het gehele bedrijf serieus bezig is met de acceptatie en het betrekken van de LHBTQ-werknemers. Als ik nog niet uit de kast was gekomen, had de regenboogtank daar wel voor gezorgd. Het heeft het gesprek over inclusiviteit en diversiteit (I&D) verder gebracht.”

JvW: “Shell staat voor diversiteit op de werkvloer, iedereen is welkom, wie je ook bent. Ik geloof persoonlijk sterk in samenwerken met een grote diversiteit aan verschillende mensen. Het zorgt voor een betere, leukere sfeer en nieuwe inzichten, wat weer een positief effect heeft op de resultaten. Maar ook naar de maatschappij willen we een signaal afgeven; als bedrijf vinden we het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een meer diverse samenleving. Wij staan als bedrijf midden in de samenleving en kunnen het voortouw nemen op het gebied van diversiteit op de werkvloer.
De vlag op de tank draagt daar ook aan bij. We slaan onszelf er niet voor op de borst, maar de regenboogtank is niet onopgemerkt gebleven en werd zelfs opgepikt door de buitenlandse pers. Hopelijk zet het ook andere bedrijven aan het denken.
Ik heb in mijn eigen omgeving, bij vrienden van mijn kinderen en een collega van mijn vrouw, gezien hoe moeilijk het kan zijn om uit de kast te komen of om openlijk gay te zijn.
Bij Shell vinden we dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Toen ik extra aandacht begon te vragen voor het LHBTQ-beleid, had ik wel wat discussie verwacht, maar iedereen was direct enthousiast en werkte graag mee. De reacties waren heel positief.”

“De tank is een belangrijk signaal naar de rest van de wereld, maar ook naar Nederland, waar homoseksualiteit nog lang niet altijd door iedereen geaccepteerd wordt”

JE: “Discriminatie wordt niet getolereerd bij Shell. Tijdens mijn functioneringsgesprek werd dit door mijn leidinggevende benadrukt, hij liet weten dat ik altijd bij hem terecht kan wanneer ik ergens mee zit. In mijn ploeg is dat gelukkig totaal niet aan de orde, we gaan heel goed met elkaar om en de sfeer is heel open.
Ik vind het mooi dat Shell als groot bedrijf een voortrekkersrol op zich heeft genomen als het gaat om diversiteit. Ik vond het terecht dat Jos genomineerd was voor de Leadership Award van Workplace-Pride.org. De tank is een belangrijk signaal naar de rest van de wereld, maar ook naar Nederland, waar homoseksualiteit nog lang niet altijd door iedereen geaccepteerd wordt.”

JvW: “Ik ben blij dat we de vlag op de tank hebben geschilderd, het ziet er niet alleen heel mooi en vrolijk uit, maar het is vooral belangrijk omdat veel mensen er moed en hoop uit putten. Het bedrijf dat het schilderwerk heeft verricht, was zo enthousiast dat het heeft meebetaald aan de extra investering. Tegelijkertijd stemt het mij wel droevig dat het nodig is, ook in ons land, anno 2018. Ik had niet gedacht dat de tank zo’n signaalfunctie zou hebben.”

"Ik rij elke dag twee keer langs de vlag en het blijft indrukwekkend"

JE: “Ik rij elke dag twee keer langs de vlag en het blijft indrukwekkend. Het raakt mij dat ik werk bij een bedrijf dat zo’n statement durft te maken. Iedereen die de vlag ziet, wordt eraan herinnerd hoe belangrijk het is om elkaar te accepteren, op de werkvloer en daarbuiten.”

JvW: “De enige manier om ons diversiteitsbeleid te laten slagen, is door er zelf met hart en ziel in te geloven, en dat doen we hier. Er is wereldwijd nog veel te doen op dit gebied, ook in Nederland. Onze invloed is beperkt, maar desondanks is het belangrijk dat we allemaal onze bijdrage leveren, en er aandacht voor blijven vragen.”

Fotografie: Bete Photography 

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau