Helden op de werkvloer

Michael de Ridder kwam op 55 jarige leeftijd uit de kast

“Mijn vrouw was in shock, maar wel heel erg begripvol”

Leestijd: < 1 min

Een nieuwe functie, een nieuwe vriend, een nieuw leven: op zijn 55ste maakt Michael de Ridder een nieuwe start. Sinds een jaar heeft hij een relatie met een man, iets wat niemand in zijn omgeving had zien aankomen. Bij PwC stapt hij volgend jaar in een wereldwijde baan. Het zijn turbulente tijden, waar hij volop van geniet.

Direct na zijn studie begon Michael de Ridder bij een voorganger van PwC. Hij klom op tot de Raad van Bestuur en werd CFO en COO van PwC Nederland. Per 1 juli is hij daarmee gestopt, om na een sabbatical te starten met een internationale functie, waarbij hij in alle 158 PwC-landen de kwaliteit en de managementsystemen van de accountantsorganisatie zal controleren. “Anderhalf tot twee weken per maand ben ik op stap, is de verwachting.” En dat op een moment in zijn leven dat hij een relatie probeert op te bouwen met Tobias, zijn vriend. “In een langere relatie was dat anders geweest. Mijn vriend realiseert zich dat het een mooie, eervolle baan is, die goed is voor mijn zelfontplooiing. Hij zal af en toe meereizen, maar ik ben er natuurlijk vaak niet. Maar we zijn inmiddels wel gewend dat we onze levens op elkaar moeten afstemmen.”

De Ridder was in alle overtuiging getrouwd met zijn vrouw. Maar een jaar of drie geleden merkte hij dat er iets aan de hand was. “Binnen een huwelijk is het niet fijn om dingen te doen die je eigenlijk niet vindt kunnen. Maar ik wilde onderzoeken of het klopte wat ik voelde. En zo kwam ik erachter dat ik toch iets anders in elkaar zit. In december 2016 heb ik mijn vriend Tobias ontmoet. Die zei na een paar maanden: ‘Dit is geweldig, ik ben verliefd, maar jij bent getrouwd en hebt kinderen. Je zit hoog in de corporate boom en gaat nooit uit de kast komen. Ik stop ermee, want dit trek ik niet.’ Daar zat ik mee in mijn maag. Toen ik met mijn beste vriend uiteten ging, had ik na enkele flessen wijn de euvele moed om hem te vertellen wat er met mij aan de hand was.” Daarna besloot hij het ook thuis te vertellen. “Ik was vaak chagrijnig en zat niet lekker in mijn vel, dus heb ik opnieuw de moed bij elkaar geraapt. Je weet natuurlijk totaal niet hoe zoiets wordt ontvangen. We zijn bijna twintig jaar getrouwd en helemaal niemand had ook maar een vermoeden. Mijn vrouw was in shock, maar wel heel erg begripvol. Ze voelde wel dat er iets niet goed zat, maar dit had ze nooit bedacht. Nu gaan we scheiden, maar ik blijf onderdeel van de familie. Mijn kinderen verwerken het op hun eigen manier, die hebben meer tijd nodig.

“Ik realiseer me ook dat als ik ergens anders had gewerkt, dit misschien wel een issue was geweest”

Voor hen overheerst het gevoel dat papa het gezin heeft verlaten, maar toch ook dat papa nu op mannen valt: zij zijn nog niet echt geïnteresseerd in nieuwe relaties van papa of mama.”

Het is een turbulente periode voor De Ridder, waarbij het hem toch best heeft verbaasd hoe goed zijn omgeving het heeft opgepakt. “De communis opinio is: wat goed dat je dit doet, je mag trots zijn dat je voor jezelf uitkomt. Het is als een warm bad over me heen gekomen, zeker ook binnen PwC.” Vanuit de historie van de organisatie is PwC leidend als het gaat om diversiteit. In de verhouding tussen man/vrouw, westers/niet-westers en bij mensen met een LHBTQ-achtergrond loopt PwC voorop als het gaat om het verminderen van de ongelijkheid. “Dat zit diep in de genen van deze club. Ik heb regelmatig praatjes gehouden bij onze diversiteitsbijeenkomsten en zal dat blijven doen. Ik heb altijd gezegd: benader mij als je me nodig hebt. Ik vertel altijd heel open over wat ik nu meemaak. We mogen natuurlijk blij zijn dat we in Nederland wonen en ik weet ook dat bij PwC de meesten hoger zijn opgeleid. Er is hier een open cultuur waar gay-zijn geen issue is. Maar ik realiseer me ook dat als ik ergens anders had gewerkt, dit misschien wel een issue was geweest.

"Binnen PwC kan iedereen zichzelf zijn"

Dan had ik me misschien zorgen gemaakt of ongelukkig gevoeld. Of was ik misschien rebels geworden.”

Het thema van Pride dit jaar is Heroes. Als voorbeeld van een eigen held noemt De Ridder zijn collega Terence Guiamo. “Dat is een jongen die enthousiast bezig is om diversiteitsprojecten neer te zetten binnen PwC. Hij praat vaak met de Raad van Bestuur en is een voorvechter van diversiteit. Binnen PwC kan iedereen zichzelf zijn, dankzij het interne GLEE-netwerk dat is gericht op LHBTQ-mensen. Het is fijn om te zien hoe mensen met dezelfde achtergrond met elkaar verbonden raken.”

Fotografie: Bete Photography

Powered by Labrador CMS