Helden op de werkvloer

Wethouder Rutger Groot Wassink: “Dat we ieder jaar de Pride vieren, vervult mij met trots”

Leestijd: < 1 min

Groenlinks-politicus Rutger Groot Wassink is sinds dit jaar Wethouder Sociale Zaken, Democratisering en Diversiteit bij de gemeente Amsterdam. Emancipatie, acceptatie en veiligheid van de LHBTQ-gemeenschap staan hoog op de agenda. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn.”

“Als het gaat om de LHBTQ-gemeenschap doet Amsterdam het op een heleboel terreinen helemaal niet onaardig. Zo hebben we vier jaar geleden in de gemeenteraad van Amsterdam het Roze Stembus Akkoord gesloten, waarin het LHBTQ-beleid op de roze agenda werd gezet. Iedereen – hetero, homo, lesbisch, biseksueel, transgender of intersekse persoon – moet zich prettig kunnen voelen in Amsterdam. Veel van wat er op die agenda stond, is onder mijn voorganger Simone Kukenheim van D66 ook al uitgevoerd. We willen op dit terrein allemaal hetzelfde voor de stad: iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Dat is de kern van de Amsterdamse vrijheid.

Vooral als het gaat om acceptatie op het werk en veiligheid zijn de afgelopen vier jaar al veel stappen gezet. Toch is er nog meer dan genoeg te doen, bijvoorbeeld als het gaat om de arbeidsparticipatie van transgenders, die nog maar moeizaam verbetert. Daarom hebben we nu een speciaal programma opgezet, Gendertalent. Momenteel worden twintig transgenders ondersteund bij het vinden van werk, want aan het werk kunnen is een belangrijke voorwaarde voor emancipatie. We moeten daarom nog meer in gesprek met bedrijven om acceptatie van transgenders op de werkvloer te verbeteren. Iets waar ik nu zelf mee aan de slag ga, is het opzetten van de Emancipatie Monitor, waarbij we aan de hand van gestructureerd onderzoek naar de stand van zaken gaan kijken op het gebied van discriminatie, acceptatie, arbeidsparticipatie, inkomen en veiligheid. Op die manier kunnen we als gemeente beter overzien waar behoefte aan is zodat we bepaalde problemen beter kunnen tackelen. Wat mij betreft is deze Emancipatie Monitor er over een jaar.    

" Een tolerante, veilige stad maken we samen en deze gedachte kun je niet vroeg genoeg meegeven"

Amsterdam wordt wereldwijd nog steeds gezien als een LHBTQ-positieve gemeente. We moeten een stad blijven waar LHBTQ’s uit de hele wereld naartoe komen vanwege de sfeer, de evenementen en voorzieningen. Dat we ieder jaar de Pride vieren, vervult mij met trots, het blijft belangrijk en mooi om de zichtbaarheid van diversiteit te laten zien. Toch is er ook in Amsterdam helaas nog geweld tegenover LHBTQ’s, zoals laatst nog de mishandeling van een crossdresser. Ook kunnen de roze netwerken in onder meer politie en onderwijs nog zichtbaarder en sterker worden. Een tolerante, veilige stad maken we samen en deze gedachte kun je niet vroeg genoeg meegeven. Aandacht op scholen voor diversiteit is daarom ook ontzettend belangrijk. Mijn eigen kinderen krijgen op de basisschool les over diversiteit via het programma De Vreedzame School. Van dit soort programma’s kun je er niet genoeg hebben. Kinderen leren er dat het prima is om anders te zijn, dat anders zijn heel gewoon is. En dat het niet iets is om angst voor te hebben maar dat de verschillen onze stad zelfs mooier maken. Het is misschien een kwestie van een lange adem, maar educatie is wel de manier om de samenleving te kunnen verbeteren, daar geloof ik oprecht in.”

Powered by Labrador CMS