Helden op de werkvloer

"Een inclusieve bedrijfscultuur is een belangrijke voorwaarde om jezelf te kunnen zijn"

01 augustus 2018, Sara Luijters, 3 minuten

Astrid Balsink is sinds dit jaar aan­gesteld als Global Director Inclusion & Diversity. Haar doelstelling: mensen vanuit de kracht van het verschil laten samenwerken. “Dialoog is zo ontzettend belangrijk.”

“Sinds mei ben ik als Global Lead I&D werkzaam bij Philips om duidelijke stappen te maken. Ik heb mijzelf al ‘Chief Connections Officer’ genoemd, want verbinding – van beleid tot evenement – is waar het om draait. Ieder jaar probeert Philips het Inclusion & Diversity-thema te laten aansluiten op het thema van Pride Amsterdam, dit jaar is dat We can be heroes.
Dit is het derde jaar dat we sponsor zijn en dit evenement is voor ons een mijlpaal waar we een heel jaar naartoe werken. Daarmee is de impact van Pride vele malen groter dan toen we begonnen. We hebben met dit evenement echt een nieuwe standaard binnen Philips neergezet.

We hebben een oproep gedaan binnen Philips aan al onze medewerkers met de vraag een persoonlijk verhaal over een held op de werkvloer te delen.
De veertig mensen met de meest inspirerende verhalen konden kaarten winnen voor op de boot tijdens de Canal Parade. Ook hebben we een campagne ontwikkeld om zo het verhaal over helden op de werkvloer te delen en te laten zien hoe wij I&D binnen het bedrijf omarmen. Onze heroes zijn allemaal authentieke mensen met prachtige, persoonlijke verhalen.
Zo zei iemand laatst: ‘Ik dacht vroeger altijd dat heroes superpowers hadden en een cape droegen, maar de echte heroes zijn de mensen die anderen verder helpen. Mensen met compassie.’

‘Wat doe ik als een medewerker op maandagmorgen vertelt over zijn weekend met zijn vriend – en daarmee uit de kast komt?’

Op het werk heb je mensen nodig om je heen die je inspireren en helpen, die ervoor zorgen dat jij echt jezelf kunt zijn en het beste in jou naar boven halen. Dat mes snijdt aan twee kanten; wie zich gelukkiger en meer gewaardeerd voelt op het werk, wordt ook productiever, innovatiever en creatiever. Bij Philips vinden we het belangrijk dat je op het werk dezelfde persoon kunt zijn als privé, zonder je anders voor te hoeven doen. Een inclusieve bedrijfscultuur is een belangrijke voorwaarde om jezelf te kunnen zijn. Alleen op die manier kunnen mensen vanuit de kracht van het verschil gaan samenwerken. Het mooie van een divers team is dat het vanuit verschillende invalshoeken kan denken en zo tot vernieuwende oplossingen komt. Dat is niet alleen belangrijk en nodig, maar ook ontzettend leuk en inspirerend. Onze slogan ‘Life is better when #youareyou’ gaat precies daarover.

Wereldwijd zijn er vele netwerken actief waarin medewerkers en leiders elkaar ontmoeten vanuit hun passie voor dit onderwerp. Hoe verschillend zij ook zijn, ze zetten zich allemaal voor honderd procent in ten behoeve van het promoten van inclusiviteit en diversiteit op het werk. Ik merk dat onze collega’s superenthousiast en gemotiveerd zijn om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Onze leiders, HR en deze groepen werken samen om de programma’s gelinkt aan onze I&D-doelstellingen door te voeren. Een voorbeeld hiervan is de doelstelling dat in 2020 25 procent van de leidinggevende functies vervuld moet worden door een vrouw. Dit is ook een speerpunt binnen HR. Aan mij de mooie uitdaging om met nieuwe inzichten verrassende verbindingen te maken tussen beleid, mensen en initiatieven, zodat ze elkaar gaan versterken. Het moet een vliegwiel worden waarin divers talent zich gaat manifesteren, ontwikkelen en doorstroomt naar de top.

Waar we wereldwijd bijvoorbeeld mee bezig zijn, is managers bewustmaken van hun onbewuste vooroordelen. We laten ze nadenken over kwesties als: ‘Stel ik andere vragen aan een vrouwelijke sollicitant dan aan een mannelijke?’ Of: ‘Wat doe ik als een medewerker op maandagmorgen vertelt over zijn weekend met zijn vriend – en daarmee uit de kast komt?’ Of: ‘Wat doe ik als een medewerker het onderwerp juist angstvallig vermijdt?’ Dialoog en bewustzijn, dat is zo ontzettend belangrijk.

“Vooral voor medewerkers uit landen waar LHBTQ-medewerkers wettelijk of cultureel minder goed beschermd zijn, is het een enorme opsteker te weten dat je binnen je bedrijf mag laten zien wie je bent”

Lokaal zijn er aanvullende programma’s om mensen met allerlei achtergronden goede en eerlijke kansen te geven, zoals het Werkgelegenheidsplan in de Benelux. Dat is een nauwe samenwerking tussen Philips HR en de Gemeente/UWV, voor mensen die moeilijker aan een baan komen, bijvoorbeeld omdat ze als vluchteling binnen zijn gekomen, een handicap hebben, de taal niet spreken of voor langere tijd uit de arbeidsmarkt zijn geweest.  

Door mee te varen met de Canal Pride wil Philips laten zien dat het internationale bedrijfsleven I&D belangrijk vindt, en dat is het ook. Het is niet alleen een agendapunt van politieke partijen en overheidsinstanties. Sinds drie jaar sponsort Philips een eigen boot voor werknemers wereldwijd. De LHBTQ-community is heel belangrijk voor ons, ze hebben een voortrekkersrol. Voor veel medewerkers is het een heel waardevol signaal, dat Philips laat zien het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar te willen maken. Vooral voor medewerkers uit landen waar LHBTQ-medewerkers wettelijk of cultureel minder goed beschermd zijn, is het een enorme opsteker te weten dat je binnen je bedrijf mag laten zien wie je bent. Dat je stem wordt gehoord en je mening gewaardeerd wordt. Zelf heb ik de vakantieplannen met mijn gezin gewijzigd om dit jaar mee te kunnen varen met de Philips-boot. Ik kijk er enorm naar uit om alle work heroes te ontmoeten, hun verhalen te horen en samen te vieren dat life is better when #youareyou.”

Fotografie: Bete Photography

Artikelen in dezelfde serie - Happy Pride!

Antwerp Pride blaast 15 kaarsjes uit

Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens botenparade

“Ik was klaar om het gaspedaal in te trappen, maar heb nog jaren op de rem moeten staan”

Pride Guide: 12 x tips voor Pride Amsterdam 2022

KRO-NCRV viert Pride met speciale uitzending van BinnensteBuiten

Animals opent op indrukwekkende wijze je ogen voor anti-homogeweld

Grootste Progress Pride-vlag ter wereld te zien in Amsterdam

Philips doneert boot aan Pride and Sports tijdens Canal Parade…

Envy Peru: “Ik word gezien als voorbeeld en dat is een grote eer”

Fietstocht, film en house als bevrijding voor queers: dit is het programma van Queer Currents

Kleurrijk en voor het goede doel: dit is de Pride-collectie van TOMS

Pride Week bij Pathé: met films als Love, Simon en een uitgebreid programma

Pride in DeLaMar: Rocky Horror, Queen of Disco, Fok me Hokje en Falsetto’s

De extra dikke Pride-special van Winq is uit!

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

Dit gebeurt er allemaal op Asian Pride tijdens Pride Amsterdam 2022

Paul Morris maakt Pride Anthem 2022: ‘Hide My Love’

De beste plek tijdens Pride Amsterdam? Hier lees je er alles over

Onderzoek: nog steeds veel draagvlak voor Amsterdamse Canal Parade

Bekijk (en shop) hier de Pride-collectie van Calvin Klein

“Het is voor ons zó belangrijk dat mensen buiten Servië naar EuroPride komen”

Queer Theater Festival tijdens Pride Amsterdam: vier voorstellingen

Dit worden dé grote roze evenementen van 2022

“Ik kende vroeger geen queer character, dus nu bedenk ik ze zelf maar”

WorldPride en EuroGames in Denemarken

“Ik wilde een statement maken en heb toen een Pride-vlag gehaakt”

Trashy en sleazy: dit zijn de mooiste ondergewaardeerde Pride Anthems

Kleurrijk en zonnig: bekijk de mooiste foto’s van Honolulu Pride

Rotterdam Pride: hier de beelden

Foto’s: zo zag Curaçao Pride eruit

Tijdens Pride Amsterdam kwam hij ermee weg

De roze frontlinie ligt in Libanon

Zwolle stond op z’n kop, dit weekend. Hier de mooiste Pride-foto’s

Foto’s: Ariana Grande en vele anderen op de Manchester Pride

“Het is belangrijk dat Zwolle laat zien dat iedereen hier welkom is en zichzelf kan zijn”

7 tips bij aangifte van LHBTI-discriminatie

Antwerp Pride: “Van dit resultaat heb ik nooit durven dromen”

Zo zag Antwerp Pride 2019 eruit

Volgens deze roze ouderen is Pride nog broodnodig

Paul Kisner bezocht Mérida Pride: “Hij nam mij mee om zijn coming-out te vieren”

Dansende politieagent gaat heel Twitter en Facebook over

Foto’s en video’s: zo zag de Canal Parade 2019 eruit

50 jaar na de Stonewall-rellen

Pride-campagnes: op deze manier heeft de lhbtq-gemeenschap er écht iets aan

De winnaars van de eerste Pride Awards zijn bekend

Neem veilig een taxi tijdens Pride – met dank aan Magnum

Barrie Stevens in gesprek met Jeangu Macrooy over liefde en vrijheid

We Are Family eert Stonewall dragqueens tijdens Pride Amsterdam

Foto’s: zo zag de Pride Walk er dit jaar uit

Kinderwens

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau