Advertorial

“Deze vorm van vermogensbeheer laat niets aan toeval over”

Particulier profiteren van verschillen in wisselkoersen

Leestijd: < 1 min

Profiteren van verschillen in wisselkoersen met hulp van geavanceerde software kan heel lucratief zijn. Maar dit 'arbitreren' is tot nu toe voornamelijk beschikbaar geweest voor banken en andere grote financiële partijen. Tradealot biedt een beleggingsproduct aan dat dit eindelijk bereikbaar maakt voor particuliere beleggers. Althans, tijdelijk, want er zit een maximum op het aantal deelnemers dat mee kan doen.

Tradealot is onderdeel van de grote Britse, wereldwijd werkende effectenmakelaar AFX Markets. AFX Markets heeft een Britse vergunning en is daarnaast ingeschreven bij de Nederlandse AFM als beleggingsonderneming. Tradealot biedt particuliere beleggers nu tijdelijk de mogelijkheid om in te stappen in de Quantic Arbitrage Portfolio, een vermogensbeheerproduct waarmee beleggers kunnen profiteren van verschillen in wisselkoersen. We vragen Paul Lamain van Tradealot naar de details.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
“We zijn een Europees opererende effectenmakelaar, waar klanten zelfstandig kunnen beleggen in valuta’s. Daarnaast bieden wij het vermogensbeheer van Quantic aan: de vermogensbeheerder binnen de AFX Group. AFX is een Europees gereguleerde partij met kantoren in Londen, Milaan, Cyprus, Shanghai en Zuid-Afrika.”

Jullie zijn een Brits bedrijf. Wat betekent de Brexit voor jullie klanten?
“Voor ons en voor de klanten heeft het gelukkig niet of nauwelijks invloed, omdat alle handelsverdragen en dergelijke geen betrekking hebben op het handelen in financiële producten. Onze activiteiten blijven dan ook onder de Europese regels vallen, opgesteld door de ESMA (The European Securities and Markets Authority).
Wat betreft de zekerheid van het geld van klanten is Engeland wat beter gereguleerd dan Nederland. Als wij of banken waar wij mee werken failliet zouden gaan, dan zou een klant in Nederland via het depositogarantiestelsel maximaal 20.000 euro terugkrijgen. In Engeland is het maximaal 50.000 pond, ongeveer 57.000 euro.”

“De valutamarkt is veel beter technisch te benaderen dan bijvoorbeeld aandelenmarkten”

Waarom hebben jullie een voorkeur voor valutahandel?
“De foreign exchange handel, beter bekend als forex, is een digitale markt puur gericht op het speculeren op wisselkoersen. Voor de opkomst van het internet was deze markt alleen toegankelijk voor banken, daarom werd het de 'interbancaire valutamarkt' genoemd. Sinds de komst van internet is deze markt steeds bereikbaarder geworden voor particulieren. De valutahandel is momenteel de grootste beleggingsmarkt ter wereld. Er gaat meer geld in om dan op alle Amerikaanse en Europese beurzen bij elkaar. Dat komt omdat zo veel grote banken en institutionele partijen op deze markt participeren.”

Waarom is dat een voordeel, die omvang?
“De valutamarkt is zo groot dat fundamentele gebeurtenissen een korte en minimale invloed hebben op de koers. De markt is daardoor veel beter technisch te benaderen dan bijvoorbeeld aandelenmarkten. Daarnaast is de valutamarkt 24 uur per dag open. Door het enorme volume zijn de kosten ook heel laag, op een transactie van miljoenen gaat het om slechts een paar dollar.”

Jullie hebben nu een nieuwe belegging voor vermogensbeheer dat zich richt op arbitrage, leg eens uit hoe dat werkt?
“Arbitrage-handel is het gebruik maken van verschillen die voorkomen tussen verschillende aanbieders van dezelfde financiële producten. Deze aanbieders zijn onze tegenpartijen als we iets willen kopen of verkopen. Op de interbancaire valutamarkt noem je dit soort tegenpartijen liquiditeitsaanbieders.

Wij werken met meerdere verschillende liquiditeitsaanbieders, denk daarbij aan de grote banken van deze wereld. Verschillende aanbieders werken uiteraard ook met verschillende systemen, wat tot gevolg heeft dat bij de ene de datafeed wat langzamer is dan bij de ander, of de computerservers zijn wat trager.

Daardoor ontstaan hele korte periodes met prijsverschillen tussen verschillende aanbieders, en onze manier van handelen speelt daar op in. Stel, Aanbieder A biedt 1 euro voor 1,1998 dollar aan. Dan kan het soms zijn dat we tegelijkertijd op ons platform zien dat Aanbieder B de prijs inmiddels al op 1,2000 dollar heeft staan. Daar zit dus een klein verschil tussen omdat de server of de datafeed van Aanbieder A wat langzamer is. Ons algoritme speurt die verschillen op en plaatst een order bij de partij waar de prijs achterblijft, met de wetenschap dat die naar 1,2000 zal gaat. In dat verschil zit dus je winst, en dat noemen ze arbitrage.”

“Onze manier van handelen heeft een zeer hoge hit-ratio ten opzichte van andere soorten vermogensbeheer”

Hoe werkt dat algoritme?
“Een algoritme gebruikt computers die zijn geprogrammeerd om een gedefinieerde reeks instructies op te volgen, in dit geval wanneer het een prijsverschil tussen aanbieders constateert. Op het moment dat het algoritme een prijsverschil waarneemt, kan die in millisecondes een order schieten naar de partij waar de prijs achterblijft. We noemen het schieten, omdat het zo enorm snel gaat. Een mens kan in die korte tijd nooit zoiets waarnemen laat staan daar meteen op reageren.”

Wat biedt dit voor voordelen ten opzichte van andere soorten vermogensbeheer?
“Deze manier van handelen heeft een zeer hoge hit-ratio omdat die verschillen tussen prijzen zich nu eenmaal voordoen.

Dit product heeft dan ook niets van doen met het analyseren wat de markt gaat doen, en dan maar hopen dat de analist het goed heeft ingeschat. Deze vorm van vermogensbeheer laat niets aan toeval over. Is er een prijsverschil, dan zal het systeem dit trachten te incasseren. Als er geen verschillen zijn, doet het systeem simpelweg niets. In dit fonds wordt daardoor weinig gehandeld, en wanneer handel plaatsvindt, is de kans zeer hoog dat dit winstgevend gebeurt.”

Kun je ook wat vertellen over de performance tot nu toe?
“Ja natuurlijk. Tussen januari 2013 en april dit jaar heeft de Quantic portfolio gedurende het testen bovengemiddeld rendement gemaakt. Sinds mei dit jaar is de portfolio "live" zoals we dat noemen, en sindsdien heeft de Quantic portfolio iets meer dan 10 procent rendement gemaakt. De bedoeling is een stabiel rendement te maken, en de doelen liggen dan ook rond de 1 a 2 procent per maand.”

Meer weten? Ga naar www.tradealot.eu/vermogensbeheer

Powered by Labrador CMS